Політика
8 грудня 2014
Білорусь відновила митний контроль на кордоні з Росією
Після звинувачень із боку Росії в реекспорті та різких заяв Олександра Лукашенка на адресу Москви, Білорусь повернула на російсько-білоруський кордон митні пости, що були скасовані при створенні Митного союзу.
news-image

Про це повідомляє «Єдність» із посиланням на РБК.

Наразі  перевірці підлягають не лише  вантажні, але й легкові автомобілі, що, за повідомленнями очевидців, призвело до утворення великих пробок на кордоні.

Згідно із заявою Федеральної митної служби Росії (ФМС), з білоруської сторони кордону відновили роботу пункти митного огляду автотранспорту, що були скасовані 1 липня 2011 у зв'язку зі створенням Митного союзу.

«ФМС підтверджує, що білоруські митники відновили свою роботу на кордоні з РФ. З нашого боку митного контролю не здійснюється », - повідомила ТАСС представник прес-служби ФМС Олена Грач.

Раніше повідомлялося, що білоруські власті почали тотальну перевірку вантажівок, які перетинають в обидва напрямки російсько-білоруський кордон.

У соціальних мережах з'явилися свідчення очевидців, які стверджують, що у зв'язку з перевірками, черги  на пунктах пропуску з російського боку розтягнулися на кілька кілометрів. Представник Державного митного комітету Білорусі відкинув інформацію про черги, проте підтвердив факт проведення митних перевірок. За його словами, перевірка одного автомобіля займає до десяти хвилин.

Нагадаємо, митні пости на кордонах Росії, Білорусі та  Казахстану припинили роботу 1 липня 2011 у зв'язку зі створенням Митного союзу. Після того, як Росія в серпні 2014 ввела продуктові антісанкціі проти країн ЄС, США та деяких інших держав, Москва неодноразово звинувачувала Білорусь у реекспорті заборонених продуктів.

Реальні обмежувальні заходи Росія ввела 24 листопада - всі вантажівки, включаючи транзитні, стали перевіряти на російському кордоні, навіть після перевірок білоруськими митниками. З 30 листопада заходи контролю були посилені: Россільгоспнагляд заборонив транзит продовольчих товарів з Білорусі через Росію в Казахстан та інші країни без огляду на російських пунктах пропуску. Крім того, була введена заборона на ввезення до Росії продукції низки білоруських м'ясокомбінатів і птахофабрик. Офіційною причиною заборони було названо виявлення бактерій, мікроорганізмів, антибіотиків і геному вірусу африканської чуми свиней.

Переговори між відповідними відомствами Москви і Мінська до успіху не привели. Лукашенко звинуватив російську владу в порушенні домовленостей.

«Росія повела себе непристойно, пішла на порушення всіх наших домовленостей, яких ми досягли в Митному союзі», - сказав він. Крім того, Лукашенко відкинув всі звинувачення в неналежній якості білоруських продуктів.

«У Російській Федерації, нехай на мене не ображаються, на півстоліття відстали від Білорусі в плані безпеки товарів», - заявив Лукашенко і нагадав, що в Білорусії збережені радянські ГОСТи на виробництво продовольства.