Політика
1 вересня 2016
Президент Молдови вважає молдован румунами і закликає перейменувати в Конституції молдавську мову на румунську
Тімофті запевняє, що у країні живуть етнічні румуни, що називають себе молдаванами.
news-image

Президент Молдови Ніколає Тімофті закликав внести зміну в ст. 13 Конституції, перейменувавши молдавську мову в румунську, а також «засвоїти», що в Молдові проживають румуни, передає «Є!» із посиланням на Newsmaker.

Тімофті вважає, що тим самим буде поставлена ​​крапка в суперечці про ідентичність жителів Молдови, і можна буде «сконцентруватися на інших речах». Про це президент заявив у промові з нагоди Дня рідної мови, яку він виголосив у Академії наук.

У своєму виступі Ніколає Тімофті підтримав рішення Конституційного суду від 2013 року, який оголосив що державною мовою в Молдові є румунська мова. Те, що в статті 13 Конституції мова названа молдавською, судді КС, а слідом за ними і Тімофті, вважають помилкою. Ті ж, хто цього «не розуміють» і дотримуються іншої точки зору, за його словами, «не бажають розвитку держави».

Президент закликав парламент якомога швидше змінити 13-у статтю Конституції. За його словами, після рішення КС це є обов'язком парламенту і стало б «жестом політичної та юридичної коректності».

Ми - етнічні румуни, хоча і називаємо себе молдаванами. Зрозуміємо і приймемо цю істину раз і назавжди і сконцентруємося на інших речах, - закликав Тімофті.

Він зазначив, що неодноразово висловлювався з цього приводу раніше, в тому числі в присутності президентів країн-членів СНД.

Коли мене запитали, хто я за походженням, я сказав, що є румуном, також як мої батьки, предки і весь народ, який живе на цій землі, - наголосив Тімофті.
Прийшов момент переступити через фальшиві дилеми. Завершити довгий період марної полеміки. І разом з нашими співвітчизниками, які представляють інші етноси, поважаючи і підтримуючи один одного, ми зможемо йти далі, - підсумував Ніколає Тімофті.
Читайте також: Стало відомо, хто вночі підірвав пам'ятник ополченцям «ЛНР» в Луганську