Світ
9 грудня 2014
Норвезький F-16 ледве уникнув зіткнення з російським винищувачем (відео)
"Норвезькі збройні сили опублікували відеозапис, на якому російський винищувач пролітає лякаюче близько від норвезького F-16
news-image

"Норвезькі збройні сили опублікували відеозапис, на якому російський винищувач пролітає лякаюче близько від норвезького F-16, що засвідчує можливі ризики зіткнення при перехопленні російських літаків в міжнародному повітряному просторі з боку НАТО", - повідомляє The Wall Street Journal.

За даними норвезьких збройних сил, на відеозаписі видно, як російський МіГ-31 раптово пішов назустріч одному з двох норвезьких літаків, уточнює автор статті Четіль Малкенес Ховланд. "Що за чорт!" - Сказав пілот норвезького F-16, ухилившись від пролітаючого повз МіГ-31 на відстані менше 20 метрів.

"Могло відбутися зіткнення між літаками, - прокоментував ситуацію офіційний представник ЗС Норвегії Бріньяр Стордал. - Ми не знаємо, чи була це помилка російського пілота або ознака більш агресивної поведінки росіян".

Міністр оборони Норвегії Іне Еріксен Сорейде заявила, що російські військові проводили навчання на законній підставі і в міжнародному повітряному просторі, але що "Росія, як і всі інші, повинна дотримуватися міжнародних законів і правил у сфері авіації".

За словами норвезьких властей, збройні сили країни вловили нову тенденцію у російських військових льотчиків: за їхніми словами, вони літають більшими з'єднаннями і діють більш агресивно, ніж раніше, відзначає автор статті.