Світ
14 вересня 2016
У Польщі оприлюднили невідомий документ про смоленську катастрофу
Замітка доводить, що експерти, які приїхали до Росії у 2010 році, зовсім не досліджували уламків президентського літака.
news-image

Експерти, котрі у серпні 2010 року приїхали до Росії, взагалі не бралися до вивчення уламків президентського літака Ту-154М, що зазнав катастрофи під Смоленськом 10 квітня. Вони також не спілкувалися з російським виробником літака, ані з підприємством, де ремонтували літальну машину. Про це повідомляє «Gazeta Polska Codziennie», передає «Є!» із посиланням на Польське радіо.

«GPC» цитує публікацію видання «Gazeta Polska», якому вдалося отримати доступ до змісту службової замітки, зробленої у 2010 році і підписаної тодішнім головоюТехнічної підкомісії Комісії досліджень авіакатастроф державної авіації (КДАДА) Станіславом Журковським.

За інформацією «GP», ця замітка була складена «після зустрічі членів Технічного підкомітету Комісії досліджень авіакатастроф державної авіації з групою експертів, котрі супроводжували полковника Едмунда Кліха (з 2006 до 2012 – голова КДАДА), акредитованого представника Польщі при російській комісії Міждержавного авіаційного комітету Росії». До завдань експертів входило, зокрема, вивчення уламків президентського літака.

За словами видання, експерти, «попри перебування в Росії, не спілкувалися ані з російським виробником літака, ані з підприємством, де його ремонтували. Замітку, про яку мав знати Дональд Туск, впродовж п’яти років приховувала попередня влада». А автор документу несподівано помер у листопаді минулого року.

Експерти отримали від росіян «усну інформацію, що з 23 серпня вони проводитимуть технічне дослідження радіовисотомірів та радіокомпасів». Як інформує видання, у висновку документу Журковський ствердив, що ця інформація для комісії Міллєра не є чимось новим».

На думку публіцистів, службова замітка може «згубити» екс-прем’єр-міністра Польщі Дональд Туска, оскільки її зміст не оприлюднювали громадськості роками, а попередній глава уряду мав знати про документ.

Читайте також: Турчинов розповів, чому Україна втратила Крим