Світ
14 вересня 2016
Діаспора написала листа президенту Чехії щодо закриття т.зв. "Представництва “ДНР”
Українці нагадали, що чехи самі нещодавно звільнилися від радянського панування.
news-image

Українська громада у Португалії написала відкритого листа Президенту Чеської Республіки Мілошу Земану із проханням скасувати місцевими органами чеського міста Острава так званого «Представницького центру ДНР». Копію листа редакції VIDIA надав голова Спілки українців у Португалії Павло Садоха, передає «Є!»

Автори листа нагадують Мілошу Земану, що так зване самопроголошення республік «ДНР» та «ЛНР», як і анексія Криму відбулося за спланованим сценарієм та прямої підтримки (в тому числі – збройної) Російської Федерації.

Ми здивовані, що, власне представники чеської влади, своїм рішенням фактично підтримали російську агресію проти України, забуваючи, що самі тільки недавно звільнилися від радянського (російського) панування і проти якого чеський народ повстав у 1968 році.

Революція Гідності взимку 2013 року і була насправді «Пражською весною» в Україні. І за нею, як у Чехії, в Україну увійшли російські танки. Першою від російських куль загинула сотня неозброєних добровольців Майдану, які лише вимагали демократичних змін в Україні, – йдеться у листі.

Рішення уряду міста Острава фактично суперечить позиції європейської та світової спільноти, які засудили самопроголошення так званих республік «ДНР» та «ЛНР». Це рішення не сприятиме припиненню війни в Україні і продовжуватиме страждання українського народу, – наголошують українські активісти з Португалії.

Як відомо, незважаючи на кілька нот протесту Міністерства закордонних справ України та намагання чеської влади щось з цим зробити, громадський “центр”, який сепаратисти називають своїм “першим дипломатичним представництвом у Європі”, і дотепер не закрито.

Читайте також: У Чехії відкрилося «представництво» «ДНР»