Події
19 вересня 2016
Польські експерти мали проблеми з доступом до уламків літака після Смоленської катастрофи
Міноборони Польщі оприлюднило нотатки щодо трагедії.
news-image

19 вересня Міністерство оборони Польщі опублікувало на своїй сторінці в Інтернеті нотатки одного з членів комісії, що раніше займалася розслідуванням Смоленської катастрофи, передає «Є!»

Міноборони пов'язало оприлюднення нотаток з інтерв'ю Єжи Міллера порталу onet.pl, в якому голова Комісії з розслідування авіакатастроф розповів про записку одного із членів комісії Станіслава Журковського. У вересні 2010 року Журковский писав, що в Росії експертів з Польщі не допустили до обстеження уламків президентського літака Ту-154М, який зазнав катастрофи під Смоленському 10 квітня 2010 року.

У своєму інтерв'ю Єжи Міллер підкреслив, що записки Журковского стосуються саме вересня 2010 року, в той час як катастрофа сталася 10 квітня. Міллер додав, що польські експерти обстежили уламки літака відразу після катастрофи.

19 вересня Міноборони Польщі опублікувало фрагменти адресованих відомству записок полковника Мирослава Ґроховського, що датуються 12, 13, 14 і 15 квітня.

У своїй записці від 12 квітня 2010 року Ґроховский пише:

Едмунд Кліх запитав про перепустки для представників Комісії, щоб мати постійний доступ до місця події. Російська сторона відповіла, що представники нашої комісії будуть супроводжувати членів їх комісії, а окремих перепусток не буде.

Згідно із нотатками Ґроховського, він просив про доступ до оригінальних даних реєстраторів, на що генерал Байнетов відповів, що "стосовно цього питанні необхідно звертатися до прокуратури".

У записці від 13 квітня Ґроховский зазначає:

Незважаючи на те, що про це напередодні домовилися, польській стороні не дозволили взяти участь в процедурах Міждержавного авіаційного комітету Росії, які почалися о 9:30 [...] Ген. Байнетов заявив, що з уламків літака дістали пристрій. Це був реєстратор типу ATM QAR, що вилучили з місця подій за відсутності польської сторони.
На даний час, беручи до уваги відсутність доступу до повної інформації про роботу комісії, робота польських представників обмежена до збору матеріалів, що надає російська сторона, - писав Ґроховский 13 квітня.

Згідно із його записами, 14 і 15 квітня польська сторона також не мала доступу до місця трагедії, до уламків літака, було заборонено робити світлини та аудіозаписи.

Читайте також: У Польщі розсекретять матеріали, пов’язані зі смоленською катастрофою