Події
22 вересня 2016
МЗС не звільнило дипломата, яка «засвітилась» у контрабанді цигарок
У відомстві заявили, що не мають правових підстав для звільнення пані Ліщишин.
news-image

МЗС України не звільнило першого секретаря посольства України в Словаччині Оксану Ліщишин, чоловік якої намагався контрабандою провезти 60 тисяч пачок цигарок, видаючи їх за дипломатичний вантаж. Про це повідомляє "Європейська правда", передає «Є!»

За даними джерел ЄП, Оксана Ліщишин зараз не має посади в МЗС, але, як зазначено в офіційному коментарі, вона не звільнена з дипслужби.

Наразі, до завершення розслідування і відповідних висновків, ми не маємо правових підстав для звільнення пані Ліщишин, - йдеться у відповіді МЗС.

Це означає, що згодом (якщо її вина у підробленні документів не буде доведена) вона має право знову претендувати на роботу у дипмісії за кордоном.

Скандальний дипломат не пошкодувала коштів на юристів, щоб зупинити процес. Заступник глави МЗС, керівник апарату міністерства Вадим Пристайко визнав: Ліщишин та її адвокати справді погрожували МЗС судом.

Закиди про можливість судового позову з боку Оксани Ліщишин та її представників лунали, хоча досі на адресу міністерства не надходило ані судової ухвали про відкриття провадження в адміністративній справі, ані повістки з визначеною датою проведення судового засідання, як це передбачено в таких випадках. Особисто я вважаю такий розвиток подій проявом цинізму та спробою шантажу, однак кожен громадянин має на такий крок закріплене законом право, - йдеться у відповіді Пристайка на запитання ЄП.

Нагадаємо, нині чинний закон "Про дипломатичну службу" МЗС не дає права звільняти дипломата через "погану репутацію". Особливо – через репутацію чоловіка. Через це можна як максимум відкликати з відрядження, що і було зроблено. МЗС має намір подати в Раду новий закон про дипслужбу.

Нагадаємо, Сергій Ліщишин, який використав для контрабанди цигарок лист від посольства України в Словаччині, підписаний його дружиною-дипломатом, здійснив через кордон десятки рейсів, імовірно, з контрабандою.  

Читайте також: Відкриття «представництва» «ЛНР» у Австрії провалилось