Суспільство
22 вересня 2016
Дружину екс-міністра Польщі звільнили з роботи через «втручання у внутрішні справи країни»
Аналітичний центр в США звільнив дружину Сікорського після упередженої статті про смоленську катастрофу.
news-image

Американський аналітичний інститут Center for European Policy Analysis (CEPA) припинив співпрацю з відомою американською журналісткою Енн Аппельбаум після її упередженої публікації на тему Польщі та смоленської авіакатастрофи 2010 року, передає «Є!» із посиланням на Польське радіо.

У статті на шпальтах американського видання «The Washington Post» дружина екс-міністра закордонних справ Польщі Радослава Сікорського Енн Аппельбаум не тільки розкритикувала правлячу партію Право і справедливість та її голову Ярослава Качинського, але написала неправду про причини смоленської катастрофи, «цитуючи» нібито фразу ген. Анджея Бласіка, котрий таких слів ніколи не говорив.

Енн Аппельбаум, дружина Радослава Сікорського, на шпальтах „The Washington Post” розкритикувала Право і справедливість. За її словами, Ярослав Качинський використав смоленську катастрофу, аби здобути перемогу на виборах. Крім того, Аппельбаум приписала генералу Анджеєві Бласіку слова, котрих він не говорив. За її словами, командувач військово-повітряних сил перебував у кабіні літака і тиснув на членів екіпажу, аби ті йшли на посадку, попри рекомендації російських диспетчерів. Варто зазначити, що таких слів Бласіка немає у жодній з версій стенограм!, – пише портал Niezależna.pl.

Президент Польщі Анджей Дуда, котрий перебуває з візитом в США з нагоди 71-ї сесії Генеральної Асамблеї ООН зазначив, що міркування Енн Аппельбаум про причини смоленської авіакатастрофи не мають нічого спільного з дійсністю.

Шкода, що загальновизнана журналістка поширює неправду, – сказав у розмові з польськими журналістами президент Анджей Дуда.

Своєю чергою, у розмові з телеканалом TVP Info міністр закордонних справ Польщі Вітольд Ващиковський ствердив:

Вважаю, що найкращим коментарем є те, що один з найважливіших аналітичних центрів (англ. Think tank) [...] після цієї статті звільнив, відмовившись від співпраці з нею. Керівництво інституту оцінило публікацію як недопустиме втручання у внутрішні справи держави, яка є предметом його наукових зацікавлень.

Статтю Енн Аппельбаум «In Poland, a preview of what Trump could do to America» опублікувало видання «The Washington Post» 19 вересня.

Читайте також: Польські експерти мали проблеми з доступом до уламків літака після Смоленської катастрофи