Події
28 вересня 2016
Слідчим досі не вдалося визначити особу, яка натиснула кнопку та збила MH17 – Guardian
Видання зазначає, що міжнародні слідчі підтвердять: MH17 збили з території бойовиків.
news-image

Міжнародне кримінальне розслідування катастрофи MH17 швидше за все зробить висновок про те, що літак був збитий ракетою, випущеною з комплексу Бук з території, підконтрольної сепаратистам на сході України. Про це пише британське видання The Guardian з посиланням на дипломатичні джерела, передає «Є!» із посиланням на Європейську правду.

Зокрема, міжнародні слідчі вкажуть точне розташування на картах Google, з якого буде видно, що Бук знаходився на підконтрольній сепаратистам території неподалік від Сніжного.

У дипломатичних колах поширена думка, що ця доповідь вкаже на причетність проросійських бойовиків або Росії. Це здійме високі хвилі -, сказав Роберт ван де Роер, голландський дипломатичний експерт і коментатор.

За його словами, слідчим досі не вдалося визначити "особу, яка натиснула кнопку" на ракеті Бук. В той же час відомі імена близько 20 російських військовослужбовців з 53-й бригади в Курську, які могли б скласти "широке коло підозрюваних".

Міжнародна слідча група працює над сценарієм, за яким Бук прибув з 53-ї зенітної ракетної бригади РФ, що базується в російському місті Курськ. У контрабандний спосіб його переправили через українсько-російський кордон, до Сніжного він прибув у другій половині дня 17 липня, рано вранці наступного дня його знову переправили в Росію.

Висновки слідчих базуються на даних супутників США і низці свідчень про Бук, який помічали у різних контрольованих сепаратистами районах.

Як відомо, 28 вересня у Гаазі міжнародна група з розслідування катастрофи малайзійського Boeing 777 рейсу MH17 у липні 2014 року над Донбасом оприлюднить доповідь з проміжними результатами розслідування.

Читайте також: Президент скликає позачергове засідання Верховної Ради