Події
3 жовтня 2016
Росія відновить утилізацію плутонію, якщо США скасує санкції
Зокрема, йдеться про санкції проти Росії, які були введені США після анексії Криму та початку збройного конфлікту на Донбасі.
news-image

Москва відновить дію угоди з США про утилізацію плутонію, якщо Вашингтон скасує всі санкції проти Росії, зокрема так званий "закон Магнітського". Про це йдеться в тексті законопроекту про призупинення дії угоди, передає «Є!» із посиланням на ВВС.

У документі, вказано, що дію угоди про утилізацію плутонію буде відновлено, якщо США усунуть "причини, що призвели до принципової зміни обставин".

Мова йде про скорочення військової інфраструктури й чисельності контингенту США в країнах, що вступили до НАТО після 1 вересня 2000 року, до рівня 2000 року, коли угода набула чинності.

Ще однією умовою Росії є скасування так званого "закону Магнітського", який дозволяє Вашингтону накладати фінансові та візові санкції щодо росіян, причетних до порушень прав людини.

Крім того, Москва вимагає скасувати всі санкції проти Росії, які були введені США після анексії Криму та початку збройного конфлікту на Донбасі, а також компенсувати їй завдані санкціями збитки.

Про те, що Росія призупинила дію угоди про утилізацію надлишкового збройового плутонію, оголосили у понеділок. Російський президент Володимир Путін підписав відповідний указ і вніс законопроект на розгляд Держдуми.

У документі стверджувалося, що США "не здатні забезпечити виконання зобов'язань щодо утилізації надлишкового збройового плутонію", які країна взяла на себе в рамках міжнародних договорів. Окрім самого угоди Росія збирається призупинити дію протоколів до нього.

Росія і США підписали угоду про знищення плутонію в 2000 році. Угода передбачала, що кожна сторона переробить 34 тонн плутонію в паливо для атомних електростанцій.

У квітні 2016 року Володимир Путін заявив, що США не виконали свою частину зобов'язань. За його словами, США переробляли плутоній не тим способом, який був зафіксований в угоді.

США вирішили утилізувати плутоній за допомогою спеціальних контейнерів, однак Москва вважала це порушенням домовленостей.

Американська сторона тоді заявила, що через зміну методу утилізації плутонію переглядати угоду не потрібно.

Читайте також: Прем'єр-міністр Японії вважає всі Південні Курили споконвічними територіями своєї країни