Політика
4 жовтня 2016
Скандал у Таїланді: міністр оборони злітав на Гаваї за 600 тис. доларів
Лише за харчування Правіта Вонгсувана та його підлеглих виставлений рахунок у понад 17 тис. доларів.
news-image

Справжній скандал розгорівся у тайських ЗМІ в зв'язку з надзвичайно високою вартістю поїздки міністра оборони Правіта Вонгсувана і його підлеглих на зустріч з колегами на американських Гаваях. З'ясувалося, що її бюджет становив 20,9 млн батів (понад 600 тис. доларів), передає «Є!»

Гонолулу приймав глав оборонних відомств Асоціації держав Південно-Східної Азії минулого тижня. На зустрічі обговорювалися боротьба з тероризмом, забезпечення безпеки в регіоні.

Однак в Таїланді головною темою цієї поїздки стала її вартість.

Згідно з місцевим законодавством про прозорість бюджетних витрат, на сайті канцелярії глави уряду були опубліковані дані про витрати, понесені в ході закордонного візиту. Вони викликали шквал критики з боку місцевої громадськості. Багатьох особливо обурило, що за харчування Правіта Вонгсувана і його підлеглих виставлений рахунок в 600 тис. Батів (понад 17 тис. доларів).

Як повідомила газета The Nation, для міністра і делегації з 38 осіб у національного перевізника Thai Airway був зафрахтований 400-місцевий Boeing 777. У підсумку вартість квитка на кожного пасажира цього чартеру склала 500 тис. батів (14,5 тис. доларів). Як відзначили оглядачі, ринкова вартість перельоту першим класом з Бангкока в Гонолулу коливається на рівні 200 тис. Батів ( 5,7 тис. доларів).

На невідповідність витрат звернула увагу і політична опозиція. Наприклад, екс-міністр закордонних справ Сурапонг Товітякчайякун нагадав, що колишній прем'єр-міністр Йінглак Чинават, чий уряд у 2014 році було відсторонено військовими від влади в результаті перевороту, літала на Гаваї для участі в форумі АТЕС всього за 2 млн батів (57 тис. доларів).

Генеральна прокуратура королівства оголосила, що перевірить рахунок, який викликав широкий суспільний резонанс. У той же час від неї пішов коментар, що в цих витратах "немає нічого екстраординарного".

Прем'єр-міністр країни Прают Чан-Оча теж не вважає те, що сталося приводом для розслідування.

Вони туди літали представляти інтереси країни або на вихідні? Якщо хтось хоче подати в суд, нехай робить це, - сказав він.

Вонгсуван в свою чергу пояснив журналістам, що чартерний рейс був зафрахтований, оскільки з Бангкока до Гаваїв без пересадок дістатися неможливо, а "витрачати час на вимушені зупинки" влада порахувала недоцільним.

Читайте також: Прем’єр Нідерландів закликав РФ припинити розповсюджувати нісенітниці про МН17