Лукашенко знає, як допомогти Україні в нафто-газовому питанні
Президент Білорусі знайшов альтернативу російській нафті, яка є корисною для України, і залишить Росію з нічим.
news-image

Олександр Лукашенко зрозумів, що пора послаблювати нафтовий зашморг Росії на шиї своєї країни, тому перестрахувався і знайшов альтернативу. Як інформує «Є!» з посиланням на replyua.net, про це в блозі на Обозревателе пише Кирило Сазонов. За словами політолога, білоруський глава напередодні заявив, що почалися переговори з Іраном, і нафту в Білорусь буде поставлятися транзитом через Україну, оскільки РФ різко скоротила поставки чорного золота через те, що Білорусь нібито «забула» заплатити за газ.

«Лукашенко заявив, що не треба змішувати нафтові і газові питання, проте всім давно зрозуміло, що їх змішали, і Кремль використовує нафтогазову кийок для тиску на Мінськ. Що стосується Ірану, то він буде тільки радий співпраці з Білоруссю, і йому давно пора виходити на європейський ринок. Україні альтернатива Лукашенко теж піде тільки на користь - з'являться долари в бюджеті, буде завантажено потужності, та й така альтернатива викличе невдоволення у РФ, проте найважливішим для України стане те, що як і раніше йдуть розмови про проект американських компаній », пише Сазонов. За словами політолога, компанії США готові побудувати в Європі плавучі термінали, які будуть приймати скраплений газ, щоб потіснити на ринку «Газпром» і укласти великі контракти.

На думку політолога, американці готові побудувати такі термінали в Греції, в Хорватії та інших країнах, і вони дозволять обслуговувати безліч держав, включаючи Україну. «Користь для України очевидна, і це буде відмінною альтернативою російському газу. Крім того, агресор залишиться з носом, а газ Україні буде обходитися дешевше. Це стане серйозним ударом для розвалювання російської економіки, однак процес відбудеться не відразу. Щоб вийти на щорічні потужності в 180 мільярдів кубометрів, буде потрібно не менше трьох років. Однак процес буде незворотним, і в результаті катарський, австралійський і американський бізнеси з Росією вже не поділяться », зазначає політолог.

Що стосується великого куша для України, Сазонов вважає, що було б непогано, якби термінал з прийому зрідженого газу з'явився в порту Одеси. Для цього великим міжнародним інвесторам знадобиться тільки одне - треба продемонструвати транзитні потужності і перспективний ринок. Сазонов пише, що з потужностями в Україні проблем не було, а ось з ринковими перспективами проблеми є, і потрібно спрямувати зусилля саме на це. І тоді Росія залишиться і з носом, і зі своїми газом і нафтою.