Світ
10 жовтня 2016
У Польщі вкотре знищено українське поховання (фото)
Пам'ятник встановлений на могилі 13-ти солдатів УПА та цивільних осіб.
news-image

На сході Польщі вчинили черговий акт вандалізму проти українського місця пам’яті, передає «Є!» із посиланням на Радіо Польща.

9 жовтня голова Об’єднання українців у Польщі Петро Тима повідомив у Фейсбуці, що українська меншина виявила зруйнований пам’ятник українцям, у тому числі воякам Української Повстанської Армії, котрі спочивають на цвинтарі села Верхрата Любачівського повіту Підкарпатського воєводства.

З 2015 року це черговий акт наруги та знищення українського місця пам’яті «невідомими» після подібних актів вандалізму у селах: Грушовичі, Радруж, Молодич, Вербиця, Монастир, Пикуличі, Ліски.

Відео знищення українського пам’ятника цього разу знову розмістив на своїй сторінці у сервісі YouTube член право-радикальної націоналістичної організації «Табір великої Польщі» Давід Гудзєц, який відомий своєю проросійською позицією та активною підтримкою проросійських сепаратистів в Донбасі.

Сам він неодноразово писав, що члени організації причетні до знищення пам'ятників УПА на сході Польщі. Гудзєц модерує польською мовою сторінку проросійських бойовиків novorossia.today.  

Під відеороликом читаємо:

„Тихотемні” (пол. Cichociemni) – спецгрупа польських патріотів, котра на фоні піддатливої та зрадницької політики влади у Варшаві, вирішила самостійно розправитися з прославлянням УПА на терені Польщі – знову вдарила!

Пам'ятник на кладовищі у Верхраті з'явився в 1993 році. Він встановлений на могилі 13 солдатів УПА (їх імена викарбувані на металевих табличках), а також цивільних осіб.

На колишньому греко-католицькому цвинтарі неподалік від церкви, яка зараз є римо-католицьким костелом, поховані українські жителі цього села.

Варто додати, що в жодному з випадків знищення українських місць пам'яті польська поліція поки не затримувала зловмисників.  

 

Читайте також: Помер відомий польський режисер Анджей Вайда