Світ
12 жовтня 2016
В Іспанії 11 українських моряків судят за контрабанду наркотиків та зброї терористам
Арешт українців був проведений в рамках великомасштабної поліцейської операції у Середземномор'ї.
news-image

Одинадцять українців, членів команди вантажного судна Marti N, що під прапором Панами вийшло 23 вересня з іспанського порту Альмерія в напрямку Лівії, перебувають під слідством в іспанській в'язниці.

Про це повідомив у вівторок, 11 жовтня, на прес-конференції в Мадриді підполковник Цивільної гвардії Хав'єр Рохер. За його словами, "українці причетні до діяльності мережі", яка займається поставками зброї і наркотиків терористам в Іраку та Лівії, інформує «Є!» з посиланням на DW.

На питання про те, чи є українці джихадистами, Рохер відповів, що за наявними у слідства даними, "вони такими не є, і були найняті мережею тільки для транспортування марокканського гашишу - близько 20 тонн - лівійським терористам". Надалі наркотик мав реалізовуватися в європейських країнах, а гроші - піти в тому числі на потреби джихаду.

Судно Marti N. було захоплено спецназом Цивільної гвардії днями в Західному Середземномор'ї. Точну дату офіцер назвати відмовився. За участь в наркоторгівлі морякам загрожує до 10 років тюремного ув'язнення. Однак термін можуть збільшити, "якщо суд врахує таку обтяжуюча обставина, як співпраця з терористами". Хоча не виключено, що "заарештовані могли і не знати, кому призначався вантаж", додав Рохер.

Арешт українців був проведений в рамках великомасштабної поліцейської операції, в якій беруть участь, крім Іспанії, також Франція, Італія і Греція. Завдання - зруйнувати канали поставок і фінансування терористів.

В ході операції, проведеної з початку 2015 року, в водах Середземномор'я було перехоплено п'ять кораблів з гашишем і два - зі зброєю. Конфісковано 100 тонн зілля, більше 11 000 одиниць стрілецької зброї та 10 тонн вибухівки. Заарештовано 109 осіб. Вважається, що злочинною мережею керують громадяни Сирії. Діють вони на території Туреччини, де, зокрема, і фрахтують судна, зазначив Рохер.