Політика
13 жовтня 2016
Порошенко вважає резолюцію ПАРЄ щодо України перемогою дипломатії проти агресії Росії
Президент Парламентської асамблеї Ради Європи Педро Аграмунт висловив жаль через відсутність російської делегації у ПАРЄ.
news-image
«ПАРЄ вперше визнала Росію країною-агресором, закликала її вивести свої війська і припинити військову підтримку бойовиків та чітко підтвердила беззаперечну підтримку територіальної цілісності та суверенітету України, включаючи Крим. Це є спільна перемога української дипломатії, депутатів Верховної Ради України та проукраїнської міжнародної коаліції», – написав Порошенко.

Порошенко назвав передчасними заяви про відновлення повноважень російської делегації в ПАРЄ, звітує «Є!».

«Вважаю передчасним порушення питання про відновлення повноважень російської делегації в ПАРЄ до повного припинення російської агресії та брутального порушення основоположних норм міжнародного права, в тому числі Ради Європи, а також повного відновлення територіальної цілісності України», – сказав Порошенко.

12 жовтня Парламентська асамблея Ради Європи ухвалила дві резолюції щодо України – про наслідки російської агресії та про права людини на українських територіях, непідконтрольних Києву. Зокрема було ухвалено рішення продовжити покарання для делегації Росії щодо її участі у сесії. У назві резолюції про наслідки російської агресії слова «конфлікт в Україні» замінили на «російську агресію в Україні». Також з ініціативи української делегації у тексті резолюції з’явився абзац про засудження виборів до Держдуми Росії в окупованому Криму. ПАРЄ також висловила стурбованість порушеннями режиму припинення вогню на Донбасі, забороною Меджлісу в Криму, перешкодами для роботи правозахисників і преси.Російську делегацію позбавили права голосу і виключили з керівних органів ПАРЄ у квітні 2014 року, після анексії Криму. У відповідь російська делегація відмовилася брати участь у роботі асамблеї.