Резонанс
17 жовтня 2016
Вбивство «Мотороли» вигідне для Росії, - експерт
Росія, таким чином, використовує свої агентурні позиції в середовищі бойовиків для того, щоб звинуватити Україну в невиконанні Мінських домовленостей.
news-image

Колишній глава Служби зовнішньої розвідки України заявляє, що вбивство одного з ватажків угруповання «ДНР» Арсена Павлова, відомого на прізвисько «Моторола», вигідне Росії, посилаючись на «Є!»

Він зазначив, що 

«Можливо, виставити патріотів з нашої сторони, які нібито вчинили це. Але прямо звинувативши українські спецслужби в тому, що ми пішли на теракт в мирному процесі, коли Мінські угоди працюють. Це перша ситуація, яка дійсно зриває мінський процес, зриває розведення військ, підриває позицію України як держави. Тому що там можуть бути бойовики, вони нібито неконтрольовані, а тут – держава, яка повинна дотримуватися всіх домовленостей і не застосовувати будь-які методи терористичної роботи», – сказав Маломуж.

По-друге, на думку експерта, це може бути стратегічна операція. Він вважає, що Росії необхідна була ситуація, при якій можна використовувати ескалацію конфлікту і тиск на Україну для того, щоб Київ пішов на поступки в питаннях виконання пунктів «Мінська-2», зокрема про зміну Конституції і проведення виборів в окремих районах Донбасу.

«Дуже важливо, так би мовити, для російського керівництва. Якраз той період, щоб почати наступ на стратегічному і політичному рівні», – сказав Маломуж.

Російська сторона наразі цих заяв не коментує.

Ввечері 16 жовтня стало відомо, що в ліфті будинку, де жив Арсен Павлов («Моторола») спрацював вибуховий пристрій. У результаті вибуху Павлов загинув від отриманих травм. В угрупованні «ДНР» заявили, що, за попередніми даними, вбивство Павлова, здійснила «українська диверсійно-розвідувальна група».

Громадянин Росії Павлов приїхав на Донбас у 2014 році і очолив там незаконне збройне формування – батальйон «Спарта», яке воює у складі угруповання «ДНР». Павлов неодноразово хизувався знущаннями над захопленими в ході бойових дій українськими вояками і казав, що «розстріляв 15 полонених» військових ЗСУ.