Резонанс
17 жовтня 2016
Що сказали експерти про загибель «Мотороли»?
В Україні зростає ймовірність терактів
news-image

Вчора ЗМІ облетіла новина про загибель одного з командирів «ДНР» Арсена Павлова з позивним «Моторола». У ліфті, в якому знаходився Павлов, спрацювало дистанційно керований вибуховий пристрій. Серед версій події одними з найбільш тиражованих є дві. По-перше, припущення про розбірках і протиріччях всередині псевдореспублики, по-друге, «рука Москви», посилаючись на «Є!».

Варто відзначити, що своя версія є і у представників самопроголошеної республіки. Так, глава невизнаної «ДНР» Олександр Захарченко вже встиг знайти винних і заявити, що замахом на «Моторолу» офіційний Київ і президент України кинув виклик самопроголошеній республіці. 

«Я так розумію, Петро Порошенко порушив перемир'я і оголосив нам війну», – заявив Захарченко.

Коментуючи цю заяву, керівник аналітичного центру «Третій сектор» Андрій Золотарьов зазначає: схоже, все йде до загострення ситуації на Донбасі. «Ми бачимо, яке в останні дні йде перемир'я навколо Маріуполя із застосуванням важкої артилерії. Але ліквідація Мотороли дає такий casus belli (формальний привід для оголошення війни, – FaceNews). Саме тому тема страху, загрози з боку України буде дуже активно використовуватися Захарченко. Але ми розуміємо, що не він приймає рішення. Я думаю, що цим буде дуже активно користуватися Володимир Володимирович Путін, який буде вказувати на те, що Україна не бажає виконувати Мінські угоди», – додає експерт.

У пошуках винних він схиляється до версії, що будь-польовий командир приречений, адже «коли змінюється політична ситуація, вони дуже швидко йдуть під ніж». «Ми пам'ятаємо, як це було у часи громадянської війни, – розповідає Золотарьов, – що багато з тих, хто піднявся з народних низів, той же Щорс або Котовський, через певний час якось трагічно йшли з життя. Саме це відбувається зараз в «ЛНР» і «ДНР». Ми бачили, як зачистили польових командирів, того ж Біднова, у яких були політичні амбіції. У Мотороли не було політичних амбіцій, саме тому він вважався людиною, повз якого проходить смерть. Під Слов'янському було кілька ситуацій, коли замаху на нього були, але йому щастило. Швидше за все, я вважаю, це або ФСБ підчищає, або кримінальні розборки».

Відповідь про те, хто є першоджерелом замаху, знають тільки виконавці, підкреслював в ефірі телеканалу «112 Україна» заступник міністра з питань окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб Георгій Лою. Подія, за його словами, є абсолютно логічним. 

«Ще, може, місяці чотири тому я в ефірах сказав, що проект «Новоросія» закрито. І те, що ми спостерігаємо низку смертей, повністю вкладається в загальну картину розвитку подій. Це не перша і не остання», – упевнений Лою.

Що стосується ситуації на території окупованого Донбасу в цілому, то територію в найближчій перспективі чекає два процесу, пише в Facebook політолог Олеся Яхно. По-перше, внутрішній конфлікт між різними силовими структурами РФ на тему війни і світи. «Умовно кажучи, одні – прихильники наростання конфлікту і подальшого розриву відносин із Заходом, інші – більш обережними по відношенню до такої логіки», – пояснює Яхно. По-друге, прихильників так званої «російської весни» і повірили в «Новоросію», а також бойовиків очікує відсторонення/усунення з боку Росії. «Просто тому, що вони або як реальні носії ідей сепаратизму, або як свідки злочинів становлять небезпеку для самої РФ, – пише політолог. – Як кажуть, «мавр зробив свою справу, мавр може йти». Тим більше, якщо розрахунок на «мавра», тобто використання псевдосепаратистских утворень як інструменту розвалу України, не виправдав себе».

Що стосується ситуації на підконтрольній території Україні, то ряд політичних фігур зазначає: в країні зростає небезпека терактів. 

«Вбивство «Мотороли» може бути використане як привід для організації та проведення терористичних актів як у Києві, так і на решті території України», – заявив сьогодні народний депутат та лідер фракції «Народний фронт» Максим Бурбак.

На користь цих слів свідчить і недавня заява одного з лідерів «ДНР» на прізвисько «Гіві», обіцяв помститися за знищення «Мотороли». 

«Хто б це не зробив, все дуже сильно будуть розплачуватися. Вся Україна. Відповідати буде весь український народ. За кожного вбитого потрібно вбити мільйон ворогів, ми це зробимо», – зазначає «Гіві».

Резюмуючи ситуацію із загибеллю «Мотороли» засновник волонтерської організації «Повернись живою» Віталій Дейнега згадує в Facebook, що розповідали українських військові про Павлове. «Він працював автомойщиком і воював на кількох війнах. Він вбивав наших «кіборгів». Він був не самим поганим солдатом. Тепер він сам убитий, – пише волонтер. – Гібридна війна породжує гібридних «героїв». Вона ж їх і забирає. Під час ротацій в ДАП (мається на увазі Донецький аеропорт, – FaceNews) через сепарские блокпости з ним перетиналися наші військові. Я їх питав про те, хто він насправді. І відповідь була проста: «Мені він здався тупим тваринам, яким просто подобалося вбивати». Більше про нього сказати нічого. Він пішов, але його не забудуть. Він назавжди залишиться анекдотичним персонажем, «героєм» свого пластилінової республіки. Посміховиськом для нас, для тих, у кого є справжні герої. Ще одна шістка крапчастою сепарской колоди пішла у відбій. Привіт іншим таким же гусям, тимчасово топчущим нашу землю. Дуже і дуже тимчасово».