Політика
18 жовтня 2016
Зустріч в Берліні відміняється
Мінські домовленості зайшли в глухий кут
news-image

З 20 вересня, коли президент Франції Франсуа Олланд на Генасамблеї ООН заявив про те, що він "разом з канцлером Німеччини Ангелою Меркель взяв ініціативу організувати зустріч з президентами Росії і України в найближчі тижні", пройшов вже практично місяць. І з тих пір всі з нетерпінням чекали, коли ж відбудеться довгоочікувана зустріч в нормандському форматі.

А вже 11 жовтня канцлер Ангела Меркель запросила чотирьох глав держав в Берлін для проведення зустрічі 19 жовтня, з чого випливало, що вдалося досягти конкретних зрушень в патовій ситуації. Про реальність такої зустрічі минулого тижня заявляв і голова МЗС України Павло Клімкін, а також помічник президента РФ Юрій Ушаков, повідомляє «Є!».

Однак після того, як президент України Петро Порошенко днями заявив про те, що Україна переступить до виконання політичної частини мінських угод тільки після того, як російська сторона і підконтрольними їй владою "Л / ДНР" буде виконана частина домовленостей, що стосується безпеки, для експертів стало очевидно, що найближчим часом зустріч не відбудеться.

І вчорашні заяви Путіна на саміті БРІКС про те, що, на його думку, майбутній в найближчі дні саміт в "нормандському форматі", є абсолютно безперспективним і не варто того, щоб бути проведеним, лише остаточно підтвердили побоювання.

Свою позицію президент РФ аргументував тим, що в реалізації Мінських угод потрібно йти, як мінімум, паралельно, і домагаючись реалізації в питаннях безпеки, і здійснюючи абсолютно необхідні для врегулювання в цілому і на тривалу перспективу кроки в політичній сфері.

Іншими словами - спочатку амністія, вибори, зміни до Конституції України, а потім вже контроль над кордоном.

В принципі, нічого нового. Обидві сторони ще раз підтвердили, що Мінський процес як і раніше в глухому куті. І ніяких принципово нових домовленостей починаючи з серпня, (коли після інциденту з так званої "української ДРГ" в Криму Путін заявив про те, що Нормандський формат він вважає безперспективним) не вдалося досягти.