Чому в Україні дорожчає електроенергія?
Енергетичні монополісти заінтересовані в тому, щоб закуповувати вугілля, газ і мазут за високою ціною, що веде до подорожчання енергії для споживачів
news-image

Повідомив директор спеціальних проектів науково-технічного центру «Психея» Геннадій Рябцев, посилаючись на «Є!».

«Сьогодні енергетичні монополісти заінтересовані в тому, щоб закуповувати вугілля, газ і мазут за якомога вищою ціною. Чому? Тому що тариф формується за формулою «витрати плюс». Чим більше витрати компаній, тим вище тарифи, встановлює кишенькова НКРЕКП (Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сфері енергетики і комунальних послуг, — ред.). Тому придбання палива за цінами вищими від ринкових забезпечує великі прибутки», — сказав він.

Проблема споживачів полягає в тому, що на цьому ринку не існує конкуренції, що позбавляє українців можливості вибирати постачальника послуг.

«Енергетичні монополісти прямо зацікавлені в зростанні вартості енергії, тоді як споживачі, в тому числі і промислові, не мають можливості вибору постачальника і не можуть відмовитися від дорогих і, як правило, неякісних енергетичних послуг. В кінцевому підсумку у всьому розплачуються люди, тому що паливо і енергія — це інфраструктурні товари, від вартості яких залежить все», — додав експерт.