Політика
19 жовтня 2016
Японія розглядає можливість мирного договору з Росією з передачею двох Курильських островів
На даний момент Токіо наполягає на передачі чотирьох островів.
news-image

Японський уряд розглядає можливість підписання мирного договору з Росією на умовах передачі РФ Японії двох Курильських островів, а не чотирьох, як Токіо вимагає зараз. Про це повідомило агентство Kyodo з посиланням на джерела в японському уряді, передає «Є!»
За їхньою версією, нова позиція, яка перебуває в стадії розгляду, передбачає підписання мирного договору з Росією на умовах передачі Токіо острова Шикотан і прилеглої безлюдної гряди Хабомаї, яку для зручності вважають одним островом.

При цьому обидві країни, як передбачає обговорювана концепція, після підписання мирної угоди продовжать переговори з приводу більших островів Кунашир і Ітуруп.

Крім того, за даними джерел Kyodo, пропонований новий підхід передбачає згоду Токіо на те, щоб в тексті мирного договору говорилося про "передачу", а не про "повернення" островів, на чому зараз наполягає японська сторона.

Росія вважає, що воювала з Японією в ім'я справедливості і гідно придбала чотири острови, - цитує Kyodo слова японського урядового джерела.

За даними Kyodo, прем'єр-міністр Японії Сіндзо Абе в кінці вересня виклав міністру закордонних справ Фуміо Кісіда пропозицію про новий підхід до переговорів з Росією. Японський уряд остаточно сформує позицію по стратегії своїх переговорів з Росією після того, як вивчить питання, чи отримає новий підхід підтримку японської громадськості.

В кінці вересня японська газета Yomiuri публікувала статтю, в якій стверджувалося, що Токіо готовий підписати мирний договір з Росією на умовах передачі тільки двох островів, а не чотирьох, проте МЗС Японії офіційно спростував цю публікацію. Уряд Японії 17 жовтня офіційно спростував повідомлення газети Nikkei про те, що Токіо вивчає питання про спільне російсько-японське управління південною частиною Курил як крок до укладення мирного договору.

Читайте також: Брат Обами підтримає Трампа під час президентських виборів