Сергій Тігіпко купує банк - Forbes
Банк давно було виставлено на продаж, але угоду мають укласти тільки зараз.
news-image

Вчора стало відомо ім’я банку, який планує придбати український підприємець Сергій Тігіпко. За інформацією джерел Forbes, цією установою є Універсал Банк – дочірня структура грецького Eurobank, передає «Є!»

Цей банк давно було виставлено на продаж, але угоду мають укласти тільки зараз.

Міжнародна фінансова група Eurobank намагалася продати свою українську «дочку» упродовж декількох років. У планах грецьких інвесторів був вихід з України до 2015 року. Вони навіть підписали домовленість з українським інвестором – Миколою Лагуном.

Згідно з повідомленням Eurobank 14 серпня 2014 року відбулося підписання договору між українською групою компаній «Дельта Банк» і Eurobank про «продаж ПАТ Universal Bank і передання активів на загальну суму в 95 млн євро». Фінансовими радниками угоди виступали VTB Capital і Baker&McKenzie. Але того ж 2014 року Дельта Банк почав відчувати труднощі, угоду з Eurobank було розірвано, а незабаром у сам Дельта Банк Лагуна було введено тимчасову адміністрацію.

Ми розглядали Universal Bank грецької групи Eurobank. Микола Лагун купив його за 95 млн євро. Ми пропонували приблизно 20 млн євро, – говорив в інтерв’ю Forbes глава наглядової ради банку «Національний кредит» Андрій Оністрат.

Але й у банк «Національний кредит» також було введено тимчасову адміністрацію.

Грецькі інвестори робили все можливе, щоб вийти з України. Банкіри розповідали про те, що глава Національного банку України Валерія Гонтарева не хотіла відпускати банк, бо бачила в ньому джерело валютних надходжень у країну, а грецькі банкіри приходили в НБУ і пропонували залишити «ключі від банку» українському регулятору. Тоді ж банк покинув голова правління Ігор Волох – зараз він очолює Неос Банк, викуплений, «модифікований» і успішно перепроданий Альфа Груп Bank of Cyprus.

Одночасно, банк продовжували розглядати інвестори. У березні 2016 року Forbes вже називав Сергія Тігіпка серед потенційних покупців Універсал Банку. Також, до банку виявляв інтерес Віктор Пінчук.

Ми проаналізували 7 банків і зараз близькі до укладення угоди з одним із них. Прийде час – ми оголосимо про це, але поки називати цей банк я не буду, – говорив Сергій Тігіпко в інтерв’ю Forbes на початку жовтня.

За підсумками дев’яти місяців 2016 року, чисті активи ТАСкомбанк становили 5,8 млрд гривень, а чисті активи Універсал Банку – 5,4 млрд гривень.

Раніше Сергій Тігіпко озвучив плани щодо об’єднання двох цих установ. Це означає, що сукупно новий ТАСкомбанк може, грубо кажучи, отримати чисті активи в понад 10 млрд гривень, й увійти до топ-20 банків України.  

Читайте також: СБУ заборонила в’їзд в Україну російському священнослужителю РПЦ - пропагандисту «ДНР»