Політика
21 жовтня 2016
Чого очікувати Україні від скандалу із Гонтаревою?
До сих пір залишилися без відповіді питання про цілі багатомільярдного рефінансування банків у 2014 -2015 роках.
news-image

Звинувачення народного депутата Тарути не можна трактувати однозначно. З одного боку, будучи народним депутатом, при наявності інформації про правопорушення, він міг звернутися в Генеральну прокуратуру або ініціювати в ВР створення тимчасової слідчої комісії. Але, з огляду на близькість нинішнього глави НБУ до Президента країни і їх довгу історію відносин, наявність потужної фракції Президента в парламенті і знаходження Генеральної прокуратури в вертикалі все того ж Президента, передбачити підсумок вищенаведених дій нескладно. Таким чином, апеляцію Тарути до зовнішніх «донорів», від яких залежить політика і економіка країни цілком логічна.

З іншого боку, якщо повернутися до якості валютної і банківської політики Гонтаревої, її не можна назвати ефективною, інформує «Є!» з посиланням на "Хвиля".

Масова ліквідація банків «де треба і де не треба», замість консолідації банківської системи підірвали довіру вкладників до неї.

До сих пір залишилися без відповіді питання про цілі багатомільярдного рефінансування банків у 2014 -2015 роках, після якого ряд банків, які отримали допомогу, були ліквідовані.

Грошей для виплат депозитів ліквідованих банків у фонді гарантування вкладів недостатньо і він регулярно потребує докапіталізації. Тільки в жовтні цього року він додатково залучив більше 6 млрд гривень.

Незважаючи на відносно ефективну політику стабілізації валютного курсу, були створені значні обмеження на перетік капіталу, що відвернуло інвесторів від України. Хто готовий інвестувати в країну, якщо немає можливості забрати зароблений прибуток у вигляді дивідендів? І це при тому, що існує цілий сірий ринок, що забезпечує міжнародні транзакції під 0,5% -4% від такої суми. Для них обмежень немає?

До сих пір не ініційовані зміни до Декрету «Про валютне регулювання» 1993 року, що залишають українську банківську і валютну систему в «постсовку». Ініціатором таких змін повинен бути саме Національний банк, але цього питання досі немає в «порядку денному».

Кредитування економіки, «де факто» заморожено нормативами НБУ, ні громадяни, ні тим більше бізнес не готові кредитуватися під 20% - 25% річних, це просто робить українських підприємців не конкурентними з їх європейськими колегами.

Через реалізацію класичних функцій центробанку (грошово-кредитне регулювання, облікова, емісійна політика та інші), це одна з найбільш впливових інституцій для забезпечення економічного розвитку країни. Але такі завдання так само не перебувають ні в поточній порядку денному, ні навіть в публічному обговоренні, хоча сьогодні саме політика Нацбанку може дати відчутний поштовх економічному зростанню.

Що стосується «фактажу», озвученого Тарутою, цим, звичайно, повинні займатися правоохоронні органи.

Звинувачення досить серйозні і в Європі, куди прагне Україна, цього було б достатньо для тимчасового відсторонення глави Центробанку на час проведення слідства. Замість публічного аналізу наведених в брошурі Тарути фактів, глава НБУ обрала тактику «найкращий захист - це напад» і пред'явила звинувачення до Тарути. Не найкраща тактика для людей, які стежать за своєю репутацією.

Чим закінчиться інцидент?

Упевнений, зараз почнуть спливати додаткові факти, що підтверджують звинувачення. Ворогів у голови Нацбанку дуже багато, це не обійде стороною і формат відносин із зовнішніми донорами та партнерами України. Торкнеться цей скандал і Президента, пов'язаного довгою історією відносин з Гонтаревої, чим скористаються його опоненти.