Російський економіст: Центробанк капітулював перед інфляцією
Вперше в цьому столітті, вважає економіст Олексій Михайлов, в Росії можна говорити про стагфляцію
news-image

У четвер російський Центробанк в п'ятий раз за рік підвищив ключову ставку: з 5,5% у січні 2014 до 10,5% у грудні. Економіст та колишній депутат Держдуми РФ Олексій Михайлов вважає, що це шлях у глухий кут, а реальним виходом виявиться або підвищення облікової ставки в декілька разів, або настільки ж різка девальвація рубля.

Про це пише "Єдність" з посиланням на російську службу ВВС.

"Центробанк Росії зробив ставку на стримування інфляції, незалежно від ризиків посилення спаду економіки. При цьому той же ЦБ прогнозує в Росії нульовий економічний ріст в майбутні два роки. Схоже, що цей шлях веде в глухий кут", - вважає економіст.

Вперше в цьому столітті, вважає Михайлов, в Росії можна говорити про стагфляцію (стагнацію, тобто нульове зростання, в поєднанні з високою інфляцією). "Це означає безвихідь економічної політики, тому що заходи проти стагнації розганяють інфляцію, а антиінфляційні заходи - підсилюють спад в економіці. ЦБ зробив вибір боротися з інфляцією", - пояснює економіст.

Тим не менш, ніякої іншої стратегії ЦБ запропонувати не може, продовжує екперт. Це пов'язано з тим, що будь-які спроби послабити грошову політику для стимулювання економіки неминуче ведуть до падіння курсу рубля.

Будь-які адміністративні заходи на ринку (обов'язковий продаж валюти, обмеження на вивіз капіталу) матимуть, на думку Михайлова, зворотний ефект - прискорення відтоку капіталу з Росії. "Це пастка в пастці, і Центробанк в самому її центрі", - резюмує він.

"Якщо вузол фінансових суперечностей не вдається розплутати, його треба розрубати. Це або різке підвищення ключової ставки (в рази, а не на відсотки), або знову ж різка випереджальна девальвація рубля (девальвації в 50-60% за цей рік недостатньо)", - висловив свою точку зору колишній депутат Держдуми.

Нагадаємо, що курс російського рубля падає на тлі різкого зниження цін на нафту, а також введених проти низки російських компаній та громадян санкцій ЄС і США.