Інфографіка
23 жовтня 2016
Названі найзахищені месенджери
Де ваші переписки у безпеці
news-image

В Amnesty International оцінили ступінь конфіденційності спілкування в популярних додатках.

Міжнародна правозахисна організація Amnesty International склала рейтинг захищеності сервісів миттєвого обміну повідомленнями. Про це повідомив телеканал "Дождь".
Головний критерій за яким аналізувалися месенджери - здатність систем шифрування сервісу гарантувати конфіденційність користувачів.

У першу п'ятірку загального рейтингу надійності системи шифрування увійшли:

  • Facebook (Messenger, WhatsApp);
  • Apple (iMessage, FaceTime);
  • Google (Hangouts, Allo, Duo);
  • Telegram (Telegram Messenger);
  • Line (Line Messenger).


На останніх місцях:

  • Tencent (QQ, WeChat);
  • Snapchat;
  • Blackberry (Blackberry Messenger).


   Також, організація перевірила, як компанії відносяться до погроз для користувачів, які можуть міститися в месенджерах. У цій частині найбільш важливим стала юридична позиція компанії: чи вважають власники додатків порушення правил конфіденційності листування посяганням на право користувачів на приватне життя і вільне вираження думок. Вищу оцінку за цим критерієм отримали Telegram і Microsoft. Найбільш слабка позиція в цьому відношенні у Viber, Snapchat, Line і Blackberry.

Ще одним важливим критерієм стало використання месенджером end-to-end шифрування (end-to-end encryption E2EE). За цією системою зашифрована інформація передається від пристрою до пристрою безпосередньо, без участі будь-яких посередників. Це гарантує користувачам повну конфіденційність листування. End-to-end шифрування використовують WhatsApp, iMessage, FaceTime, Viber, Duo і Line. У деяких месенджерах така опція є, але вона не використовується за умовчанням (Telegram, Hangouts, Allo і KakaoTalk). У Blackberry Messenger таке шифрування - окрема і платна для користувачів опція. Система повністю відсутня в Messenger, Skype і Snapchat. При цьому тільки кілька месенджерів забезпечують повне шифрування інформації на всіх етапах обміну повідомленнями - iMessage, FaceTime, Viber і Line.

Крім того, найважливішим для складання рейтингу критерієм стало ставлення компаній до запитів влади про розкриття інформації користувачів на відповідну вимогу. Всі компанії, крім Tencent (Blackberry), так чи інакше стверджують, що вони не будуть розшифровувати повідомлення на вимогу влади. При цьому найбільш відкрита політика в цьому відношенні у Facebook Messenger, WhatsApp, iMessage, FaceTime, месенджерів Google (Hangouts, Allo і Duo), Skype і Snapchat.

Майже всі месенджери досить слабо інформують своїх користувачів про можливі ризики для безпеки інформації. За цим критерієм Amnesty не поставили жодному месенджер більше одного бала з трьох можливих. Один бал отримали Facebook Messenger, WhatsApp, iMessage, FaceTime, месенджери Google (Hangouts, Allo і Duo), Line, Viber, Blackberry і KakaoTalk.