Події
25 жовтня 2016
На очах губернатора в Маріуполі, врятували людей з обстріляної багатоповерхівки (відео)
Події розгорнулися в недобудованій 14-поверхівці.
news-image

Сьогодні на очах у губенатора Донецької області Павла Жебрівського врятували 12 чоловік, які знаходилися в будинку на вул. Київській, 12. Саме цей будинок, згідно з легендою навчань, потрапив під обстріл бойовиків, пише «Є!».
У масштабних навчаннях брали участь усі оперативні служби міста, військові. Тут після обстрілу виникла пожежа, постраждали жителі.
Для більшої реальності у навчаннях використовували дим, грим, включали сирени.
Спочатку територію біля будинку перевірили вибухотехніки, потім рятувальники зайнялися евакуацією постраждалих. Їх виявилося 12 осіб. Двох дістали з люка за допомогою спеціальної триноги, хтось вибрався з будинку по автодрабині.
Пораненого в живіт принесли на ношах. Крім того, кілька людей спустили з допомогою скелелазного спорядження, а чоловіка з переломом основи черепа спустили на ношах, прикріплених до мотузках.
Внизу вже було розгорнуто пункт допомоги пораненим. Тут надавалася долікарська допомога, після чого постраждалих відвезли "швидкі".
В цей час рятувальники займалися боротьбою з вогнем, як у будинку, так і в автомобілі, припаркованому поруч.
Завершилися навчання після того, як на даху 14-поверхівки встановили прапор України. Все це відбулося під бурхливі оплески.
Зазначимо, що за подіями разом з губернатором Жебрівським спостерігали міські голови, а також керівники райадміністрацій Донецької області. Згідно із задумом, вони повинні на прикладі Маріуполя побачити, як потрібно організувати роботу у своїх населених пунктах.
Навчаннями Жебрівський залишився задоволений. Він підкреслив, що всі діяли злагоджено і професійно.

"Сьогодні відбувся показовий виступ з ліквідації наслідків обстрілу або інших надзвичайних ситуацій, - підкреслив Жебрівський. - Все було зроблено ефективно. Це працювала система".


Залишився задоволений побаченим і начальник Головного управління ДСНС України в Донецькій області Микола Ільченко. Він підкреслив, що зауваження були, але вони не вплинули на картину в цілому.
Зазначимо, що в рамках навчань вперше була випробувана нова бездротова система оповіщення. Це пілотний проект для Маріуполя. На даний момент система встановлена в школах і деяких інших об'єктах.
Як розповів директор департаменту екології, енергозбереження, охорони праці та цивільної безпеки Маріупольського міської ради Ваагн Мнацаканян, комбінована система має як дротові, так і бездротові канали зв'язку. Це ж стосується і джерел живлення – можлива робота від електромереж, а також від сонячних батарей, що забезпечує високу автономність.
Одна з її ключових особливостей – комбінована система зв'язку. Приміром, в ході цих навчань сигнал подавався на FM-хвилі.
Протягом двох років у місті планується встановити близько 400 одиниць нової системи оповіщення.
Не всі жителі Східного спокійно реагували на сирену. Однак, за твердженням начальника аварійно-водолазної служби Маріупольської міськради Олександра Татая, мешканцям потрібно звикнути до цієї ситуації.
"Природно, після трагедії 24 січня 2015 року на будь-які звуки обстрілу або сирени жителі нервово реагують, - сказав він. - Але у нас вибору немає. Це дозволяє тримати себе в тонусі, адже ми всі живемо в таких умовах".
Також в ході навчань Жебрівський оглянув пункт обігріву, пункт надання долікарської допомоги та інші намети, розгорнуті представниками ДСНС.