Зміна власників ПриватБанку, 5 головних наслідків для кожного українця
Гонтарєва ПриватБанк бере в свої руки.
news-image

Тема націоналізації Приватбанку, відійшла на другий план цієї весни, знову активно обговорюється в ЗМІ.

Там запевняють, що уряд вже ось-ось прибере до рук найбільший банк країни, в якому сконцентровано 36% вкладів українців — 148,4 млрд. грн. Запевняють, звичайно ж, без посилань на офіційні джерела інформації. І зрозуміло, в самому Приваті наполегливо заперечують факт зміни власників — минулого тижня там знову дали чергове офіційне спростування на цей рахунок.

Публічно про зміну власників поки говорити побоюються, хоча наприкінці минулого року в Нацбанку проходили глобальні наради на тему — «Як безболісно провести націоналізацію Приватбанку». Розповідали, що на ньому презентували відразу три варіанти дій. І найоптимальніший повинен був бути завершено в березні 2016 року: саме в кінці цього місяця клієнтів Привату повинні були за тиждень перевести на обслуговування в Ощадбанк і злити його з банком з Дніпра.

Але тоді стрімко погіршувалися відносини Ігоря Коломойського з владою, і може тому процес і став активно гальмуватися. Розповідали, що власники погрожували заблокувати сервера банку, та паралізувати його роботу у разі насильницької націоналізації.

Але зараз джерела в самому Приватбанку визнають поліпшення відносин з владою. Більше того, вони запевняють, що ще з середини літа в банку знаходяться працівники Нацбанку і Мінфіну, яким передають справи IT-працівники та інші фахівці Привату. Роблять це спокійно і в плановому режимі. За планом вони повинні закінчити до середини-кінця грудня 2016 року. Кінець року — це прикордонна дата, на яку, за даними «Країни», орієнтуються влади для того, щоб остаточно визначитися, що робити з банком.

При цьому як банкіри, так і чиновники будуть всіляко заперечувати націоналізацію або будь-які інші зміни в структурі власності до моменту фактичного входження Мінфіну до складу акціонерів Приватбанку. По зрозумілій причині: щоб не спровокувати паніку серед вкладників, яка обов'язково підкосить фінансову стійкість фінустанови, так і всієї банківської системи в цілому.

Що до цих пір залишається загадкою — це на яких умовах відбудеться горезвісна націоналізація. Досі обговорюється два варіанти розвитку подій. Перший — тотальне поглинання владою Привату: з передачею 100% акцій Мінфіну. У цьому випадку, очікується злиття двох конкуруючих держструктур — Ощадбанку з Приватбанком. При цьому до злиття передбачається, що власники дніпровського банку виведуть з нього всі свої корпоративні активи — переведуть їх у свій банк, який буде спеціалізуватися на обслуговуванні юросіб.

Більш легший другий сценарій. Він зводиться до передачі Мінфіну тільки 25% акцій Приватбанку. Правда, в цьому випадку, за чутками, 30% акцій дістанеться структурам, пов'язаним з Президентом України Петром Порошенком. А двоє нинішніх власники групи "Приват" — Ігор Коломойський і Геннадій Боголюбов — будуть володіти залишилися 45% акцій. В якій пропорції — поки невідомо.

Який із сценаріїв найбільш ймовірний поки не бере передбачати ніхто, однак усі прогнози і оцінки будуються виходячи з найбільш радикального варіанту — тотальної націоналізації Приватбанку з повною передачею всіх акцій Мінфіну.

Ми сформулювали ТОП-5 наслідків такого кроку.

1. Держгарантії. Якщо Мінфіну дістанеться 100% акцій Приватбанку, то на всіх вкладників має поширитися правило про державної гарантії. Також, як і на вкладників Ощадбанку зараз. Тобто у разі закриття банку, людям повинні будуть повернути не тільки 200 тис. грн. з Фонду гарантування вкладів фізосіб, а всю суму вкладення — з держбюджету. З іншого боку, серед вимог МВФ – скасування держгарантій за внесками взагалі. Тому, не виключено, що під цей привід гарантії на вклади Приватбанку поширювати відмовляться.

2. Дуже швидко націоналізацію відчують працівники банку та ринок праці фінансистів. Адже як тільки почнеться злиття Привату з державним Ощадбанком, то неминуче (інакше дві держструктури будуть конкурувати) скорочення кількості відділень банку з Дніпра. Ніхто не буде містити поруч стоять відділення "Приватбанк" та Ощадбанку — одне з них неодмінно буде закриватися. У Привату сьогодні близько 4 тис. відділень, а в Ощадбанку — близько 5 тис. Так що при закритті мова піде про тисячах точок, і про десятки тисяч звільнених касирів, бухгалтерів і менеджерів.

3. Менш доступними стануть віддалені сервіси Привату. Держбанки зараз знаходяться в режимі тотальної економії, і можна не сумніватися, що в цьому ж режимі почне працювати новоявлена державна структура, як тільки змінить власників. А це означає, що нові менеджери (керівництво банку точно зміниться, хоча і не відразу) проведуть моніторинг ефективності платіжних терміналів банку, в яких зараз приймаються готівку на рахунки і здійснюються грошові перекази (як на інші рахунки фізосіб, так і на користь інших компаній — комунальних підприємств, операторів мобільного зв'язку та ін), і почнуть знімати з обслуговування малозарабатывающие апарати. Так що «залізо» Приватбанку більше не можна буде знайти на кожному розі і укинути на рахунок гроші.

4. Незручність: для проведення операцій (у тому числі і в інтернеті) буде потрібно набагато більше документів. Тобто операції Приватбанку почнуть проводитися також складно і довго, як і в інших фінустанови. Банкіри давно звинувачують дніпровців в надмірному спрощення вимог до здійснення послуг на догоду клієнтам: напираючи на те, що він не виконує, як вони, всі інструкції Нацбанку. Так що як тільки в ньому з'являться нові керівники, вони почнуть дотримуватися всі правила Нацбанку, які ускладнять життя людям. Багато з них Приват зараз обходить. Наприклад, проводячи в інтернеті транзакції без підтверджуючих документів (зокрема, перекази за кордон) або конвертуючи кошти на рахунках в необмеженому обсязі при розрахунку за кордоном.

5. Менше валютних спекуляцій. З відходом з Приватбанку його нинішніх власників і відведенням їх бізнесів, фінустанова швидше за все перестане бути головним постачальником долара на міжбанку. Звичайно, підприємства продовжать продавати валютну виручку через інші фінустанови, однак ці кошти будуть сильніше розосереджуватися по банківській системі, і вони не будуть використовуватися для ретельно спланованих спекуляцій.

Матеріал: СТРАНА