Чим загрожує збільшення мінімальної зарплати українцям?
1 січня наступного року мінзарплата має зрости більш ніж удвічі - до 3200 гривень.
news-image

Українців може чекати приємний сюрприз. Вчора прем'єр Володимир Гройсман зробив сенсаційну заяву - з 1 січня наступного року мінзарплата має зрости більш ніж удвічі - до 3200 грн.

"Це стосується не тільки недержавного сектора, але і державного. Ніхто з працівник у бюджетній сфері не буде отримувати менше 3200 грн", - сказав Гройсман.


Експерти кажуть, що ініціатива похвальна, але через зростання зарплат можуть підскочити ціни, а субсидії - перерахувати, інформує «Є!» з посиланням на From-ua.

ЗВІДКИ ГРОШІ. Зараз мінімальна зарплата, нагадаємо, дорівнює 1450 грн, з 1 грудня повинна підвищиться до 1550 грн. Гройсман також назвав вартість нової потребкорзини, прийнятої днями - 3200 грн на місяць (нинішня - близько 2500 грн), тобто вона зрівнялася з прожитковим мінімумом для працездатних. За словами прем'єра, він вже доручив Мінфіну і Мінсоцполітики врахувати при доопрацюванні держбюджету на 2017 рік до другого читання дворазове підвищення мінзарплати.

Але офіційно ні в одному міністерстві не коментують, внаслідок чого можуть так вирости зарплати бюджетників. Але високопоставлене джерело в уряді повідомило нам, що, по-перше, очікується різке зростання надходжень до Пенсфонд (ПФ) від вибілення зарплат у приватному секторі, що дозволить скоротити дотації в ПФ з держбюджету, які зараз становлять близько 12 млрд грн щомісяця. А заощаджені в скарбниці гроші підуть на підвищення зарплат лікарям, вчителям, бібліотекарям та т. Д.

"Зараз багато фірм офіційно платять співробітникам мінзарплату 1450 грн, решта дають в конверті, а з 2017 року їм доведеться по-білому платити дві мінзарплати, значить, відрахування ЄСВ у ПФ зростуть удвічі", - пояснило джерело.

Друге - поки влада заморозить пенсії, але як тільки піде зростання доходів Пенсфонда, їх теж обіцяють проіндексувати, на скільки - поки не зрозуміло.

ЩО ДАЛІ. Економісти обережно оцінюють ініціативу влади. Так, керівник секретаріату Ради підприємців при Кабміні Андрій Забловський вважає, що підвищення мінзарплати поліпшить добробут громадян:

"Виникає питання, де взяти ресурс для підвищення мінімалки бюджетникам. Але, думаю, можна переглянути програми і виділити на це кошти. Зате люди, що працюють в державному секторі, відчують реальне покращення рівня життя, - говорить експерт. - Що стосується бізнес-структур, то тут не повинно виникнути проблем. За його словами, багато роботодавців, які платять білі зарплати, згодні на цей крок. А ось ті, хто виплачує співробітникам гроші в конвертах, вимушено перейде на роботу в білу. це дозволить активувати детінізацію економіки, тим більше бізнесу це доведеться зробити в умовах переходу банків на безготівкові платежі ", - говорить економіст.



При цьому Забловський впевнений: зростання мінзарплати активізує купівельну спроможність, що дозволить рости економіці і мало вплине на інфляцію або коливання курсу.

Але є і скептики. Так, президент Украналітцентра Олександр Охріменко звернув увагу, що ставка 1-го тарифного розряду стане 1600 грн (зараз - 1185 грн), а не 3200. "При такому тарифному розряді з 1 січня 2017 року зарплата чиновника 1-го розряду буде всього 2048 грн (зараз - 1561 грн), - підрахував Охріменко. - що стосується бізнесу, то навряд чи то, що платять працівникам офіційно, збільшиться вдвічі. Багатьох змусять під загрозою звільнення написати заяву про перехід на 0,5 ставки, а працювати люди будуть повний день. Або частина співробітників звільнять, а що залишилися за більш високу офіційну зарплату змусять працювати більше ".

Економіст Іван Нікітченко впевнений, що незабаром після підвищення мінзарплати владі доведеться підвищувати і мінпенсії, оскільки зростання доходів збільшить інфляцію. При цьому він прогнозує, що підвищення пенсій збільшить дефіцит ПФ з нинішніх 156 млрд грн мінімум до 200 млрд, оскільки роботодавці почнуть хитрувати: щоб платити в ПФ менше ЄСВ, "добровільно-примусово" переведуть співробітників на неофіційне працевлаштування або зроблять їх фізособами-підприємцями, у яких ЄСВ за все 341 грн / міс., а з 3200 грн господареві фірми доведеться платити 704 грн / міс.