Суспільство
13 грудня 2014
Майже дві тисячі лікарів у Китаї насильно видаляють органи
Щонайменше 1814 лікарів з 228 китайських клінік, включаючи госпіталі, брали і беруть безпосередню участь у насильницькому видалені органів у людей.
news-image

Щонайменше 1814 лікарів з 228 китайських клінік, включаючи госпіталі, брали і беруть безпосередню участь у насильницькому видалені органів у людей, послідовників духовного руху Фалуньгун, які знаходяться в ув'язненні. 

Фалуньгун (Фалунь Дафа) - духовний шлях існування, який з'явився в Китаї на початку 1990-х років. Фалуньгун навчає техніці медитації за допомогою вправ для покращення фізичного здоров'я, а також етичної та духовної чистоти. Він має мільйони послідовників у багатьох країнах ». - ред.)

Про це повідомляє Всесвітня організація з розслідування переслідувань щодо Фалуньгун (ВОРПФ) у своїй доповіді, опублікованій 27 вересня. У звіті міститься повний список імен цих лікарів і назви медичних установ, в яких вони працювали або працюють. Крім того, автори відзначають, що це тільки перша частина результатів розслідування.

У документі говориться, що, починаючи з 2000 року, у великих і невеликих містах Китаю і навіть у селах різко збільшилися поставки людських органів для трансплантацій. Операції з пересадки органів стали робити навіть дрібні клініки. При цьому вони не мають на це ліцензії, а також персоналу з відповідною кваліфікацією та належного обладнання.

За короткий період часу кількість донорів в країні раптово зросла в кілька разів. Це сталося якраз у той час, коли Компартія Китаю почала здійснювати геноцид десятків мільйонів прихильників духовної практики Фалуньгун, яку колишній генсек Цзян Цземінь оголосив поза законом у липні 1999 року. Співробітники ВОРПФ вивчили звіти та доповіді сотень клінік, котрі займаються трансплантаціями у всіх провінціях і містах центрального підпорядкування Китаю і зробили висновок про те, що більшість донорів були абсолютним здоровими і були живі під час вилучення у них органів.

У виправно-трудових таборах і в'язницях КНР містилися і містяться сотні тисяч послідовників Фалуньгун, яких відправляють туди без суду і слідства. Багато хто з них пропадають безвісти або ж раптово вмирають під час ув'язнення, а їхні тіла відразу кремують. При цьому, лікарні та військові госпіталі тісно співпрацюють з правоохоронними органами та судами. Автори доповіді дійшли висновку, що саме послідовники Фалуньгун стали основним джерелом органів для трансплантацій.

До 2010 року в КНР практично не існувало ніякої системи отримання та реєстрації органів від добровільних донорів. Їх офіційна реєстрація почалася лише в березні 2014 року. У той же час влада так і не пояснила, звідки надходила величезна кількість органів у період з 2000 по 2010 роки. Автори звіту називають ці дії лікарів умисним вбивством і злочином проти людяності, посилаючись на міжнародні правила в галузі трансплантології, медичну етику і міжнародні закони.

У доповіді також наголошується, що дуже важко отримати прямі докази цих злочинів. У всіх донорів, без винятку, витягували життєво важливі органи, після чого вони вмирали, і тому не можуть бути свідками. А лікарі, які брали участь у вилучені органів, розуміють, що стали співучасниками тяжкого злочину. Тому вони не бажають відкрито давати свідчення.

Раніше повідомлялося, що, згідно з результатами інших незалежних один від одного розслідувань, в Китаї існує великий банк живих органів. Людей вбивають, як тільки з'являється покупець на їх органи. Вимушеними донорами, в основному, стають ув'язнені-смертники, а також в'язні совісті - тібетці, уйгури, прихильники Фалуньгун. Згідно першої частини розслідування, насильницьке вилучення органів призвело до загибелі більше 60 тисяч послідовників Фалуньгун - найчисленнішою групою в'язнів совісті в Китаї.