Активи НБУ виросли на 65 млрд доларів
Динаміка активів НБУ пов'язана з ростом міжнародних резервів
news-image

Активи Національного банку України (НБУ) за 9 місяців цього року зросли на 63,2 млрд грн - з 849,2 млрд грн до 912,4 млрд грн, - повідомила прес-служба регулятора, передає «Є!».

Збільшення активів в балансі НБУ по результатам 9 місяців цього року пов'язано із зростанням міжнародних резервів України на $ 2,29 млрд до $ 15,59 млрд на звітну дату, а також зі збільшенням квоти України в МВФ, яка обліковується на балансі центрального банку, - зазначив директор департаменту фінансового контролінгу НБУ Олег Стринжа.

При цьому гривневі активи зменшилися майже 50 млрд грн. Це відображає погашення кредитів рефінансування коммбанкамі на понад 25 млрд грн і зменшення портфеля цінних паперів України на 24 млрд грн.

Тенденція щодо зменшення портфеля кредитів НБУ, виданих банкам в попередні роки, триває вже три квартали поспіль: позичальники повертають кредити центрального банку. Таким чином, сума чистого заборгованості за мінусом резервів по кредитах зменшилася на 43% в порівнянні з початком року і на даний момент складає 38,7 млрд грн , - зазначив фахівець.

Крім того, пасиви центрального банку збільшилися з 726,4 млрд грн до 736,6 млрд грн. На цей показник більше вплинуло отримання траншу від МВФ, що збільшило зобов'язання НБУ на 64,4 млрд грн за 9 місяців 2016 року. При цьому власний капітал НБУ склав 175,8 млрд грн.