Українці шоковані оголошеними багатствами політиків
Розрахунки на основі заяв показують, що 24 членів українського кабінету разом мають близько млн лише готівкою.
news-image

Боротьба з корупцією, яка вимагає перших українських чиновників декларувати свої багатства і публікувати документи в Інтернеті, показала близкучу прірву між політиками і тими, кого вони представляють, повідомляє «Є!».

Одні оголосили мільйони доларів готівкою. Інші вказали цілі флотилії розкішних автомобілів, дорогі швейцарські годинники, ювелірні вироби з діамантами і великі ділянки землі. Все це одкровення, які підривають суспільну довіру до влади в Україні, де середня зарплата становить трохи більше 0 на місяць.

У чиновників було час до неділі, щоб завантажити дані про свої активи і доходи у 2015 році в публічну базу даних, що стало частиною вимог Міжнародного валютного фонду в частині підвищення прозорості та модернізації України, чия економіка охоплена рецесією.

Прем'єр-міністр Володимир Гройсман, який минулого тижня порівняв процес публікації декларацій із стрибком з літака, задекларував разом з дружиною в загальній складності ,2 млн і 460000 євро готівкою, а також колекцію розкішних годинників.

Публічна база даних показує, що Гройсман, колишній бізнесмен і провінційний мер, не самотній у перевагах зберігати більшу частину своїх грошей поза банківської системи України.

Декларації двох братів Богдана та Ярослава Дубневичів з фракції президента Петра Порошенка, показали, що вони володіють більш ніж на млн тільки готівкових грошей.

"Коли Міністерство економіки говорить, що в деяких регіонах близько 60% економіки перебуває в тіні, то це пояснюється в тому числі обсягом грошових коштів, задекларованих державними службовцями, посадовими особами і законодавцями," стверджує заступник виконавчого директора Міжнародного фонду "Відродження" Джорджа Сороса Тарас Качка.

"Це є відображенням стану нашого суспільства"

Міністр юстиції Павло Петренко, який оголосив про млн на банківському рахунку і ще 0 000 готівкою, сказав, що рішення чиновників тримати готівку, вказує на недовіру до місцевих банків, що поділяють і багато українців.

"Звичайно, в країнах ЄС, здається нецивілізованим, що люди тримають гроші, - каже міністр юстиції.

- Це пов'язано з тим, що банківська система могла б, скажімо, працювати краще. Це проблема для багатьох українців, які втратили свої заощадження в банку".

Система онлайн декларацій призначена насамперед для демонстрації доброї волі, коли чиновники готові відкривати свої фінанси громадськості, щоб з'явилася можливість притягнення їх до відповідальності, і відходу від культури, яка негласно дозволила чиновникам накопичити багатство через кумівство і хабарництво.

Тим не менш, реакція громадськості була однією з враженої тривогу в екстравагантних способів життя придуманий багато з розкриття.

"Ми не очікували, що це буде таке розповсюджене явище серед державних чиновників. Я не можу собі уявити, є європейський політик, який вкладає гроші в винну колекцію, де вартість одної пляшки більше $ 10000," сказав голова неурядового Центру підтримки боротьби з корупцією Віталій Шабунін.

Голова Державної фіскальної служби Роман Насиров, повідомив, що він та його дружина володіють швейцарськими годинниками, ювелірними виробами з діамантами, шубами, тонкою порцеляною і кришталем, штурмовою гвинтівкою і готівкою в євро і доларах на суму $ 2,2 млн.

Глава Радикальної партії Олег Ляшко, який іменував себе як представника простої людини, показав, що він орендував будинок і земельну ділянку в самому ексклюзивному районі Києва і його сім'я мали готівку на суму еквівалент понад $ 1 млн.

Інші заповнені форми дають уявлення про конкретні захопленнях та інтересах української еліти.

Глава фракції Порошенко Ігор Гринів, має колекцію ікон, починаючи з XIV століття і декількома роботами українських майстрів імпресіонізму.

Народний депутат Ігор Мосійчук оголосив про цілому арсеналі антикварної зброї, у тому числі заявивши турецький ятаган XVI століття, англійська палаш і кинджал нацистського СС.

Багато високопоставлені політики подали свої форми протягом останніх двох днів до крайнього терміну, що призвело до крещендо подиву і гніву в соціальних мережах, чий пік припав на минулі вихідні.

"Ось я особисто, другий день, як хворий. Точніше, як міцно побитий і тому хворий. Я не мав жодних ілюзій з приводу нашого політичного і чиновницького бомонду. Але, все одно, те, що вилізло, як то вже зовсім за гранню", пише у себе в Facebook з лінії розмежування доброволець Роман Доник.

Середній український громадянин сильно постраждав від економічної кризи, який розгорнув на хвилі Майдану 2014 - проєвропейського повстання і послідував за ним проросійського сепаратистського конфлікту, пише Reuters.

Національна валюта гривня різко впала до 25 по відношенню до долара з 8 в 2013 році, а тарифи на електроенергію зросли в рамках програми підтримки економічних реформ МВФ.

Останні відкриття, швидше за все, додадуть громадського невдоволення. Вересневий опитування показало, що тільки 12,6% українців тепер будуть голосувати за фракцію Порошенко, порівняно з 21,8% проголосували за неї на останніх виборах. У той же час зросла підтримка популістських і опозиційних партій.

Агентство по боротьбі з корупцією каже, що тепер почне перевірку декларацій, але маючи більше 100 000 опублікованих форм, залишається неясним, наскільки ретельно будуть з ними працювати.