Світ
1 листопада 2016
Археологи встановили, що Гроб Господній зберігся неушкодженим
Плита, що закриває святиню, знов встановлена ​​на місце.
news-image

Археологи, які досліджували святиню храму Гробу Господнього в Єрусалимі після того, як з неї вперше за 450 років була знята мармурова плита, що її закриває,  встановили, що похоронне ложе Христа збереглося неушкодженим. Про це в понеділок  повідомив журнал National Geographic, передає «Є!»

Археологи 26 жовтня зняли мармурову плиту з похоронного ложа Христа в Кувуклії - каплиці над Гробом Господнім в Єрусалимському храмі Воскресіння Христового (відомий також як храм Гробу Господнього), яка була встановлена ​​в XVI столітті і з тих пір не піднімалася.

Зведення над ложем плити було пов'язано з тим, що багато паломників намагалися відламати собі частину реліквії. Знявши плиту, вчені виявили під нею багато кам'яних уламків. Розібравши камені, археологи знайшли під ними іншу плиту з викарбуваним на ній хрестом, яка, як припускають вчені, була встановлена ​​за часів Хрестових походів.

На завершальному етапі роботи дослідники виявили висічене у вапняку похоронне ложе. З'ясувалося, що воно збереглося в цілості, не дивлячись на те, що стіни печери, в якій воно перебувало, були зруйновані разом з першою будівлею храму Гробу Господнього на початку XI століття за наказом халіфа Хакіма, у владі якого в той час знаходився Єрусалим.

Вчені досліджували стародавній пам'ятник безперервно протягом 60 годин до тих пір, поки ввечері 28 жовтня плита, що закриває святиню, знов не була встановлена ​​на колишнє місце. За цей час вчені провели ретельний огляд і зйомку пам'ятника, а також задокументували зроблені ними знахідки для подальшого вивчення.

Місце поховання Ісуса Христа було виявлено через три століття після розп'яття посланцями римського імператора Костянтина, який проголосив християнство державною релігією. Печера, де перебував Гроб Господній, була знайдена під підставою язичницького храму, побудованого за вказівкою імператора Адріана, що звелів створити нову колонію на місці Єрусалиму, зруйнованого римлянами в 70 році н.е.

Ми не можемо з абсолютною певністю сказати, що місце, де стоїть храм Гробу Господнього, є місцем поховання Ісуса, однак у нас, безумовно, немає іншого місця, яке б настільки ж точно відповідало йому, і у нас немає підстав відкидати справжність цього місця , - наводить National Geographic слова ізраїльського експерта по археології Єрусалиму Дана Бахаті.
Читайте також: Курс валют на 1 листопада