Світ
2 листопада 2016
У Балтійському морі знайшли затонуле старовинне судно з вантажем пляшок з невідомим напоєм
Уряд Аландів попросив дослідників взяти на перевірку чотири пляшки, щоб зрозуміти, якого роду рідина в них міститься.
news-image

Старовинне вітрильне судно, в трюмах якого покояться сотні пляшок з невідомим напоєм всередині, виявили водолази в Балтійському морі біля берегів Аландських островів в Фінляндії, на дні моря недалеко від комуни Фёглё, передає «Є!»

Як повідомила газета Alandstidningen, вік затонулого судна може бути близько 150 років.

Уряд Аландів попросив дослідників взяти на перевірку чотири пляшки, щоб зрозуміти, якого роду рідина в них міститься.

Про саме судно поки відомостей мало. Фахівцям вдалося виміряти його довжину - вона становить 27 метрів і ширину - шість. Крім того, у нього є прикраса на носовій частині, що, за словами водолазів, нетипово для судна такого розміру.

Це вже не перший раз, коли поруч з Аландськими островами знаходять судно із збереженим вантажем, якому більше сотні років. Так, в 2010 році на затонулому кораблі були виявлені 145 пляшок шампанського, які уряд автономії пізніше продавав з аукціону, а частину було передано в музей.
Уряд Аландських островів проводив аукціони двічі - у 2011 і 2012 роках, причому на першому з них був встановлений світовий рекорд вартості вина, коли одна з пляшок марки "Вдова Кліко" була продана за 30 тис. євро. В цілому з торгів пішли 13 пляшок антикварного вина, і це був перший в світі випадок продажу настільки старого напою - історики датують цю знахідку 1830-1840-м роками. Виручені кошти пішли на фінансування заходів з охорони балтійського морського середовища і розвиток підводної археології. Але вже в 2012-му владі довелося призупинити аукціони через скаргу на комерціалізацію проекту, подану генпрокурору Фінляндії від приватної особи.

Читайте також: Жириновський запропонував перейменувати Ленінський проспект в шосе Івана Грозного