Світ
2 листопада 2016
В одному з міст Росії офіційно оголошено епідемію ВІЛ
ВІЛ-інфекцією заражений кожен 50-й житель міста.
news-image

У столиці Уралу Єкатеринбурзі ВІЛ-інфекцією заражений кожен 50-й житель міста. Про це повідомила перший заступник начальника управління охорони здоров'я Єкатеринбурга Тетяна Савінова, передає «Є!» із посиланням на URA.RU.

У нас показник зараженості - 1826 осіб на 100 тисяч, це 1,8% населення міста, ВІЛ-інфекцією заражений кожен 50-й житель Єкатеринбурга, - розповіла Савінова.

За її даними, в Єкатеринбурзі зареєстровано 26693 випадків ВІЛ-інфекції але, це лише ті випадки, які офіційно відомі - реальна захворюваність вище.

В цілому Свердловська область знаходиться на першому місці в Росії за кількістю хворих на 100 тисяч населення, а в самому Єкатеринбурзі офіційно оголошено епідемію ВІЛ.

У Єкатеринбурзі останнім часом лідирує наркотичний шлях зараження: 52% проти 46% через статеві контакти (раніше було навпаки). Різке зростання захворюваності останнім часом, на думку медиків, відбувається саме за рахунок статевого шляху передачі.

Це міф, що ВІЛ хворіють тільки молоді і наркомани - ми бачимо зростання захворюваності в більш старших категоріях - 30-39 і 40-49 років. Коли інфекція вийшла в соціально благополучну середу, вона отримала більш інтенсивне поширення, - зауважила чиновниця.

Всього в Єкатеринбурзі на обліку стоять 774 дитини з ВІЛ, діагноз підтверджений у 342 осіб (такий великий розрив пояснюється тим, що в разі підозр діагноз у дитини не знімається до року).

Є також і випадки передачі ВІЛ-інфекцію від матері до дитини. При цьому медики зазначають, що матері більшості дітей, інфікованих під час пологів, або не знали про наявність ВІЛ у себе, або заперечували саме існування цієї інфекції (так звані ВІЛ-дисиденти). Хоча сьогоднішня медицина дозволяє зараженої матері майже зі 100-відсотковою гарантією народити здорову дитину.

Ні в однієї мами, яка отримувала терапію, не відбулося зараження дитини інфекцією, - каже Тетяна Савінова.

Найефективнішим, на думку медиків, заходом у боротьбі з епідемією ВІЛ є профілактика - інформування населення про епідемію.

Ми повинні довести, пояснити, налякати - людина повинна знати, що ВІЛ-інфекція не десь на іншій планеті, а поруч з нами, - зауважує лікар.


Читайте також: Жириновський запропонував перейменувати Ленінський проспект в шосе Івана Грозного