Економіка та бізнес
8 листопада 2016
Які обсяги запасів газу має Україна та на скільки років їх вистачить
До 2020 року видобуток вітчизняного газу має зрости до 47 мільярдів кубометрів.
news-image

Видобувні запаси газу в Україні оцінюють у 924 млн кубометрів. Ураховуючи, що за 2015 рік споживання склало 33,7 млрд кубометрів, то наявних запасів може вистачити Україні на три десятиліття. А ось сумарний потенціал запасів (у тому числі малодосліджених) може сягнути 5,6 трильйона кубометрів – за нинішніх обсягів споживання його має вистачити на понад 160 років, передає «Є!».

"Видобувні запаси нашої держави оцінюються у 924 млрд кубометрів. Сумарний потенціал, на який ми можемо розраховувати у майбутньому, це 5,6 трлн кубометрів. У нас досить значний потенціал для забезпечення своєї економіки газом. Україна щороку видобуває близько 2% своїх запасів. Ми маємо знайти правильне рішення, що дасть можливість підвищити власний видобуток", – сказав під час слухань комітету з ПЕК у Верховній Раді віце-прем'єр-міністр України Володимир Кістіон.

Сумарний видобуток вітчизняного газу газовидобувними компаніями до 2020 року має досягнути 27 млрд кубометрів, а державне ПАТ "Укргазвидобування" має вийти на позначку 20 млрд кубометрів.

"Ми робимо разом з депутатами, експертами, конкретні кроки для досягнення цієї мети. Ми разом підготували проект концепції розвитку газовидобувної галузі. Він зараз перебуває на стадії погодження та скоро буде внесений до порядку денного Кабінету міністрів", – сказав Кістіон.

Нагадаємо, Україна вже рік не купує газ у Росії. Через це, а також через зменшення закупівлі іншими країнами доходи РФ від імпорту блакитного палива упали на третину.