Економіка та бізнес
8 листопада 2016
Матвієнко вирішив подарувати задекларовану церкву, але не визначився кому саме (відео)
Швидко позбутися храму Матвієнку не вдасться.
news-image

На Вінниччині скандал навколо церкви, яку задекларував депутат від БПП Анатолій Матвієнко. Після шквалу критики в cвій бік, народний обранець святиню вирішив передати місцевій громаді. Але через такий подарунок тепер назріває міжконфесійна суперечка, передає «Є!», посилаючись на ТСН.

На свою батьківщину, у місто Бершадь нардеп приїжджає на сесію міської ради з подарунком. Він каже, власну церкву віддає людям, та ті – обурені.

"Кому ви передасте у користування - це ваша проблема. Я зобов'язаний подарувати це громаді", - каже депутат.

Та що діяти з його обов'язковим подарунком, чиновники не знають: брати храм на баланс міста не хочуть, скаржаться, що коштів немає. А віряни кількох конфесій сперечаються, кому церква дістанеться.

Храм Успіння Пресвятої Богородиці будували шість років. Люди кажуть: були певні, що Матвієнко жертвує кошти. Те, що церкву депутат привласнив, дізналися з телевізора, коли він вказав святиню у своїй декларації.

Саме більше бурить людей, що цей храм побудований на місці кладбища. І вже люди у місці сміються, кажуть, то вже кладбище нехай приватизує і будемо платити за послуги.

Пристрасть до предметів релігійного культу в депутатській крові. В їхніх деклараціях колекції ікон: у Шуфрича їх 51. Вілкул і екс-спікер Ради Литвин мають 60 ікон на двох. А ось у лідера БПП Ігоря Гриніва вдома - "Апостол" і "Біблія" 16 ст. Як у власній церкві живе і радикальний депутат Андрій Лозовий – у свої 27 років він має 72 ікони. Ще одну задекларовану спадщину - хрест зі святими мощами 13 ст. - після народного осуду він одразу ж передав монастирю.

Так само швидко позбутися храму Матвієнку не вдасться. Віряни московського патріархату твердять, що церква вже рік як їхня, а влітку її освятив митрополит.

"Як це так Московський патріархат будував, служив молитви. А зараз ви це віддаєте?" - бідкаються віряни.

Та Бершадська міська рада вирішила відмовити Матвієнку в укладені договору пожертви.

Утім, питання святині з порядку денного не знімають. Міський голова пропонує вірянам визначатися тепер самим. Мовляв, задля миру він навіть готовий провести церковний референдум.