Економіка та бізнес
10 листопада 2016
Україна потрапила у трійку лідерів по вірогідністі дефолту
17,8% вірогідність дефолту- беручи до уваги такі фактори, як стан економіки, непогашену заборгованість і політичні ризики.
news-image

Агентство Bloomberg випустило невтішний прогноз для економіки України.

Експерти відзначають, що вірогідність дефолту в Україні в найближчі три роки оцінюється в 17,8%, беручи до уваги такі фактори, як стан економіки, непогашену заборгованість і політичні ризики. Це третій за величиною показник в світі після Венесуели і Греції, інформує «Є!» з посиланням на Страна.ua.

Сумна трійка світових лідерів.

Через рік після реструктуризації боргів на суму 18 мільярдів доларів, Україні навряд чи стало краще.

Через рік після того, як в Україні вдалося запобігти дефолт шляхом досягнення угоди з кредиторами про реструктуризацію $ 18 млрд боргу, ринок облігацій країни знову починає відхилятися від курсу.

Якщо в перші сім місяців року Україна лідирувала серед ринків, що розвиваються Європи, то в серпні українські облігації втратили частину зростання після того, як загострилися відносини з Росією через Крим продемонстрували загрози для національної безпеки.

Розпродаж свідчить про мінливість настроїв інвесторів в той час, коли країна намагається відновити міжнародні резерви, а Міжнародний валютний фонд заморозив свої кредити за програмою допомоги країні.

"Ралі українських облігацій підігрівали" короткі гроші ", яким властиво дуже швидко йти з ринку", - сказав старший стратег Danske Bank A / S в Гельсінкі Володимир Миклашевський, який рекомендує продавати все боргові папери України, крім бондів з найкоротшим терміном погашення.
"Занадто велика невизначеність навколо програми МВФ і занадто високі політичні ризики, щоб обговорювати випуск нових облігацій" в рамках програми допомоги ", -уточніл він.

Українські облігації подорожчали в січні-липні на 14 відсотків, так як фонди ринків, що розвиваються, які орієнтуються на прибутковість, майже в три рази збільшили частку цих паперів. На кінець липня на Україну припадало 1,4 відсотка їх боргових портфелів, що відповідає рівню вкладень в облігації Індії, Казахстану або Румунії, говориться в серпневому огляді ING Groep NV з посиланням на дані EPFR.

Вплив Кримської кризи на інвестиції

Спекулятивні інвестиції в серпні стали йти з України після того, як президент Росії Володимир Путін звинуватив Україну в підготовці терактів в Криму, а його український колега Петро Порошенко попередив про загрозу російського вторгнення. Прибутковість облігацій з погашенням у вересні 2019 року підскочила в серпні на 50 базисних пунктів до 8,42 відсотка, це найбільш різкий показник з лютого, коли відставка міністра економіки виявила зростаючу недієздатність уряду.

Загострення відносин між Україною і Росією, а також ескалація більш ніж дворічного конфлікту на сході України погіршили перспективи зростання української економіки. Так звані ВВП-варранти, випущені в рамках реструктуризації і передбачають виплати у разі, якщо валовий внутрішній продукт перевищить $ 125 мільярдів, в цьому році подешевшали на 20 відсотків на тлі погіршення перспектив відновлення.

Економіка обсягом $ 91 мільярд на найближчі два квартали може скоротитися на 0,5 відсотка після зростання на 1,3 відсотка в квітні-червні, свідчать опитування Блумберг і дані уряду України.

Незважаючи на те, що міжнародні резерви України зросли приблизно на 35% до $ 14 мільярдів після минулорічної угоди з кредиторами, вони могли бути на $ 6 мільярдів більше, якби країна отримала черговий транш допомоги з програми МВФ на $ 17,5 мільярда, підрахувала компанія Dragon Capital в Києві. Однак політичні суперечки і затягування з реформами змусили МВФ заморозити в минулому році допомогу Україні.

Збільшення політичних ризиків, уповільнення зростання економіки і низькі резерви як і раніше впливають на кредитний прогноз країни. Імовірність дефолту в Україні оцінюється в 17,8% згідно з висновками Bloomberg, який бере до уваги такі фактори, як економічну ситуацію, непогашені борги і політичні ризики. Це третій за величиною показник в світі після Венесуели і Греції. Рейтинг України знаходиться на рівні B- (високо спекулятивний - Прим. Ред.) За шкалою Standard & Poor's (S & P) Global Ratings, що на шість рядків нижче, ніж рівень найнижчого інвестиційного класу.

Нагадаємо, раніше "Країна" повідомляла, що Міжнародний валютний фонд поки не вніс на розгляд до порядку денного питання про виділення чергового траншу Україні.

Розклад засідань склали до 31 серпня включно і українське питання в ньому не фігурує. У найближчі дні МВФ планує зосередитися на розгляді питань співпраці з Йорданією, Екваторіальної Гвінеєю і Сербією.

Раніше міністр фінансів Олександр Данилюк повідомляв про те, що Україна узгодила з МВФ все питання співпраці. Однак, після певної технічної заминки, дискусія по Україні тимчасово припинилася, хоча, в українському уряді розраховували на вирішення питання з фінансуванням до кінця серпня.

Нагадаємо, що МВФ схвалив програму співпраці з Україною з використанням механізму розширеного фінансування в березні 2015 року. Програма розрахована на чотири роки і обсяг фінансування становить $ 17,5 млрд.