Політика
11 листопада 2016
США залишиться стратегічним партнером для України, заявила Геращенко (відео)
В українському парламенті завжди був тісний діалог з Сенатом та Конгресом США.
news-image

Республіканська партія дуже жорстко відстоювала українську позицію не тільки в політичній складовій, а й у військовій, передає «Є!», посилаючись на «5 канал».

«З президентських виборів у США Україні потрібно винести два важливі уроки: перший - це те, як передається влада, як гідно приймається перемога, поразка, як вітають з перемогою. Такі уроки варто перейняти українському політикуму. Другий ключовий урок – це те, що в Америці серйозно працює інституційна пам'ять усіх органів влади. Зовнішня політика не змінюється в залежності від зміни Адміністрації Президента, Кабінету міністрів, і т.д. Я переконана, що ця позиція зберігатиметься і далі», - підкреслила Геращенко.

Вона також нагадала, що в українському парламенті завжди був тісний діалог з Сенатом та Конгресом США.

«В американському парламенті існує потужний український “кокус”, зокрема ми маємо серйозних лобістів України як в Сенаті так і в Конгресі. Ми щасливі від того, що переобрався український друг - сенатор Маккейн, і це вже його шосте повернення до Сенату. Він займає чіткі позиції в Республіканській партії, яка вперше за багато років має більшість, свого Президента. Республіканська партія дуже жорстко відстоювала українську позицію не тільки в політичній складовій, а й у військовій. Нам зараз важливо активізувати міжпарламентський діалог», - сказала Геращенко.

Перший віце-спікер також наголосила на тому, що американська сторона добре розуміє, що відбувається в Криму і на Донбасі.

«Трамп з 9 листопада отримує зведені дані розвідки, в яких йде мова про присутність російських військ на Донбасі. Сьогодні там 40 тис. незаконних збройних формувань, з яких більше 6 тис. російські військові. І Дебальцеве, яке має бути демілітаризоване, туди не пускають ОБСЄ, бо там відновили залізничну колію, і масово завозять зброю з РФ. Так само як «Бук» був завезений.

ОБСЄ бачить на неконтрольованому кордоні «Груз-200», який їде в бік РФ, або швидкі допомоги. Це все є свідчення того, хто там воює. Зараз ми маємо більш активно доносити світу інформацію про те, що відбувається на Донбасі. А також активно спілкуватися із європейськими партнерами», - підкреслила Геращенко.