Суспільство
16 грудня 2014
Київська міліція викрила масштабну шахрайску схему, що діяла в мережі Інтернет
Кіберзловмисники розробили аферу, що учиняється у сфері купівлі-продажу товарів і послуг через безкоштовні дошки оголошень всесвітньої павутини.
news-image

Наслідками "бурхливої діяльності" підозрюваних є понад 200 успішно проведених шахрайських операцій, а сума нанесених потерпілим збитків складає понад 300 тисяч гривень. Про це інформує "Єдність" із посиланням на прес-службу ГУМВС України у м.Києві.

Працівниками Управління боротьби з кіберзлочинністю Головного управління МВС України в місті Києві було затримано трьох жителів Луганської області, які майстерно ошукали довірливих громадян. Зловмисники орендували квартиру на території Київської області і, чітко розподіливши обов'язки з іншими співучасниками, втілили в життя заздалегідь продуману махінацію.

Зокрема, діючи у складі злочинної групи, дехто з них підшукував через мережу Інтернет розміщені оголошення про продаж різних товарів на кшталт побутових речей, техніки, електроніки, обладнання тощо. Пізніше, згідно розробленого ними сценарію, другий з фігурантів телефонував продавцю і видавав себе за добросовісного покупця. В розмові з торговцем шахрай акцентував увагу на тому, що він буде розраховуватися за товар, як юридична особа. А враховуючи цей момент, нібито виникала проблема з перерахуванням коштів на банківську картку.

Саме в цьому нюансі і полягала "пастка", в яку потрапило чимало жертв. Мовляв, продавцю товару потрібно назвати для переказу коштів номер свого банківського рахунку та особисті дані банківської картки. Задля швидкої успішної угоди, нічого не підозрюючи, торговець диктував аферисту необхідні реквізити. А вже через короткий проміжок часу ще один учасник злочинного угрупування телефонував жертві, називаючись співробітником одного з комерційних банків. Він переконував людину в необхідності виконання всіх опцій задля успішного виконання платіжної операції. Таким чином, кошти перераховувались на підконтрольні шахраям карткові рахунки.

Затримати одного з підозрюваних вдалося саме в той момент, коли він намагався отримати кошти готівкою прямо в центрі Києва.

При затриманні ще двох його поплічників, які перебували неподалік, у останніх виявлено та вилучено кілька банківських платіжних карток, 4 мобільних телефони та грошові кошти в сумі понад 20 тисяч гривень.

При огляді місця події київські міліціонери виявили і вилучили ще декілька кредиток, розрахунки з банкоматів, мобільні телефони та грошові кошти в сумі 7 тисяч гривень.

Крім того, при проведенні огляду автомобіля, який використовували правопорушники, було виявлено та вилучено чотири мобільні телефони та близько тридцяти SIM-карток до них.

За попередньою інформацією правоохоронців, використовуючи вилучені банківські картки, зазначені особи здійснили понад дві сотні шахрайських операцій, перераховуючи на них кошти потерпілих. Встановлено, що один з постраждалих внаслідок такої маніпуляції власноруч перерахував негідникам близько 10 тисяч гривень. Попередня сума нанесених збитків на сьогодні складає понад 300 тисяч гривень.

Наразі щодо дій шахраїв відкрито кримінальне провадження за ознаками складу злочину, передбаченого ч. 2 ст. 190 Кримінального кодексу України (шахрайство).