Економіка та бізнес
15 листопада 2016
Нардепу Рабіновичу і мітингувальникам під НБУ вдалося прискорити процес допомоги вкладникам банку «Михайлівський» - експерт
Експерт зазначив, що завдяки позиції суспільства щодо банку "Михайлівський", вкладники інших банків, що лопнули, мають шанс на виплати.
news-image

Мітингувальникам під НБУ  - Вадиму Рабиновичу та його партії "За життя", а також тисячам киян вдалося домогтися від влади виконання однієї зі своїх вимог: вкладникам банку Михайлівський повернуть гроші. Так політичний експерт, директор Київського інституту мирних досліджень, Андрій Мішин прокоментував рішення міжвідомчої групи, яка за участю президента України Петра Порошенка 10 листопада зробила ряд дій для виплати грошей вкладникам банку "Михайлівський", передає «Є!»

Банк Михайловиский лопнув в травні 2016 року. Безстрокова акція протесту під НБУ почалася 8 листопада, влада відреагувала через два дні. Громадські акції організували Вадим Рабинович та його партія "За життя" і майже відразу отримали певний результат. Звичайно, це далеко не всі їхні вимоги, вони заявляють, що не розійдуться, поки не буде звільнена глава НБУ Гонтарєва, поки влада не розбереться з тарифами тощо. Але як для старту - це вже позитивно, адже мова йде про заощадження 10-ти тисяч українців, - повідомив експерт .
Суспільство має свої важелі впливу на владу. Один з таких "важелів" - акції громадської непокори. Це законний спосіб людей захищати свої права. Як бачимо - працює. Люди вийшли, заявили, що не підуть, поки їх вимоги не виконають. Ясна річ, що влада скоріше всього буде упиратися, але перша ластівка є, - прокоментував Андрій Мішин.

Експерт відзначив тенденцію підтримки акції Рабиновича іншими політичними фігурами, так, Надія Савченко підтримала мітинг під НБУ минулого тижня.

Як правило, об'єднує людей навколо себе новий політичний лідер, в даній ситуації - це Вадим Рабинович та його партія "За Життя". Минулого тижня до них приєдналася Надія Савченко, це як ланцюгова реакція, перший вийти не побоявся, що і зробив Рабінович, а решта по інерції підтягнуться. Головне у цьому, що є результати, що захищають інтереси людей. Більше того - тепер це прецедент, завдяки позиції суспільства щодо банку "Михайлівський", вкладники інших, а їх в Україні близько 60-ти банків, що лопнули, мають шанс на виплати, - підсумував він.

Нагадаємо, у четвер, 10 листопада, відбулося перше засідання міжвідомчої групи, яка має розробити механізм виплати компенсацій клієнтам банку "Михайлівського".

Як повідомляє пресс-служба Фонду гарантування вкладів, розглядається чотири варіанти повернення коштів: звичайним способом через Фонд; за рахунок акціонерів "Михайлівського"; за допомогою спеціального закону; а також альтернативний спосіб, який не передбачає залучення Фонду гарантування вкладів.

 

Читайте також: Київ в очікуванні масових протестів: перекрито Інститутську і Хрещатик (фото)
Читайте також: У Києві зіткнулися маршрутки, є постраждалі (фото)
Читайте також: The Daily Mail написала про 24-річну замміністра Авакова
Читайте також: У центрі Києва почали збиратися мітингувальники (відео)