Політика
17 листопада 2016
У Білорусі пояснили, чому вони не визнали окупацію Криму
Анексія Криму не визнається
news-image

Позиція Республіки Білорусь щодо України не змінилася ні на йоту.

Таку заву зробило МЗС Білорусі на своїй офіційній сторінці, передає «Є!».

Позиція Республіки Білорусь щодо України не змінилася ні на йоту. Питання про процедуру розгляду тематики прав людини в ООН лежить зовсім в іншій площині і, на наше тверде переконання, не має жодного відношення до теми територіальної цілісності України, – підкреслив речник відомства Дмитро Мирончик.

За його словами, Білорусь на собі випробувала, наскільки деструктивним і несправедливим є механізм країнових резолюцій, і твердо впевнена, що їхнє ухвалення – це шлях в нікуди.

Ця практика, вироблена в роки холодної війни, нав'язується Організації Об'єднаних Націй окремими країнами виключно для просування власних інтересів. І це особливо очевидно в ситуації, коли міжнародним співтовариством вже вироблено нову процедуру – Універсального періодичного огляду Ради ООН з прав людини. Вона теж не ідеальна, але, як мінімум, заснована на рівноправному, конструктивному та професійному діалозі. І вона приносить свої плоди: сама Білорусь двічі пройшла процедуру Універсального періодичного огляду та разом з ООН розробила Національний план з прав людини, що враховує рекомендації правозахисних механізмів Організації, – зазначив дипломат.

Також він додав, що Білорусь завжди відкрито голосує проти країнових резолюцій, де б вони не розглядалися, оскільки це не свідчення підтримки країн, що стають об'єктами резолюцій, а свідоцтво послідовного неприйняття з боку української сусідки лицемірних підходів до теми прав людини, які нав'язуються Організації Об'єднаних Націй окремими державами.

Ми знову поставили питання про неприйнятність механізму країнових резолюцій на голосування в Нью-Йорку і були підтримані низкою держав, включаючи Індію, Індонезію, Китай, Росію та інші, які разом представляють більше половини населення планети. Вважаємо, що це гідний результат, і продовжимо дотримуватися цієї принципової лінії і надалі, голосуючи і проти розгляду країнових резолюцій в цілому, і проти кожної з них окремо. До речі, цю позицію довів Міністр закордонних справ Білорусі Володимир Макєєв своїм колегам з інших країн, що звернулися з проханнями про поясненнях, в тому числі й очільнику МЗС України Павлу Клімкіну, телефонна розмова з яким відбувся напередодні голосування, – підсумував Мирончик.