Політика
17 листопада 2016
Про те, як Трампу бути з Україною
Експерти США розповіли про три стратегії
news-image

Новообраному президенту рекомендують три стратегії щодо Києва.

Нова адміністрація президента Трампа повинна вибрати ряд пріоритетних завдань для співпраці з Україною, пише аналітична група американського видання The National Interest, передає «Є!».

На думку експертів, анексія Криму, як і триваюча військова присутність Москви на сході України, свідчить про грубе порушення міжнародних норм Російською Федерацією. Ці події мали безпосередній вплив на американо-російські відносини, які погіршилися з часів Холодної війни.

Експерти визначили ряд пріоритетів, якими повинні керуватися в адміністрації обраного президента США щодо України.

Перше що вони пропонують, щоб Москва і Вашингтон «дійшли згоди не погоджуватися» щодо статусу анексованого Криму на довгий термін (як це пропонує Москва - прим. Авт.). Саме таку політику Захід за часів Холодної війни вів щодо трьох балтійських держав, які СРСР окупував в 1940 році.

Друге - американська і російська сторони повинні погодитися на збереження статус-кво Донбасу, як невід'ємної частини території України.

По-третє, експерти вважають, що США, Європа, Росія і Україна повинні разом оцінити і створити загальний пакет допомоги з метою відновлення зруйнованої економіки України. Це повинно відбутися на рівні міністрів закордонних справ вищеназваних країн.

При цьому вони відзначають, що економічний добробут Києва в інтересах і самої Москви. Ця ініціатива повинна виходити з Вашингтона і може стати сигналом для Путіна, мовляв, позиція Кремля не ігнорується Білим Домом, і обраний президент Трамп дійсно хоче співпрацювати з Путіним.

Засоби від західних і російських донорів повинні йти на відновлення інфраструктури та у вигляді компенсації десяткам тисяч біженців і цивільних осіб, які покинули свої рідні домівки через війну. Однак автори публікації підкреслюють, що багатомільярдні економічна допомога Україні повинна суворо контролюватися західними країнами.

Перевага загальної допомоги Україні полягає в тому, що кожна сторона може розробити свою власну формулу плану цієї допомоги і обгрунтувати свою частку необхідних коштів для фінансування різних проектів. Таким чином кожна сторона може визначити свою міру «успіху», стверджують автори статті.

Наприклад, Україна може охарактеризувати отримання фінансових коштів як непряму «репарацію», або як грошовий еквівалент за анексію Криму. Росія ж може вважати виплату коштів Україні як плату за появу у Москви надійного торгового партнера.

Автори рекомендацій впевнені, що після вступу Дональда Трампа на посаду президента в січні 2017 року викладені ініціативи, а також їх варіації, можуть вирішити політичну кризу США у відносинах з Росією.

Нагадаємо, 8 листопада 2016 року Дональд Трамп здобув перемогу над своєю суперницею Хілларі Клінтон і став 45-м президентом Америки.