Політика
18 листопада 2016
Путін розпочне Третю світову війну в країнах Балтії, – Foreign Policy
Експерт вважає, що військово-політична стратегія Путіна вимагає краху НАТО.
news-image

Для президента Росії Володимира Путіна зараз склалася найбільш сприятлива міжнародна обстановка з часів закінчення холодної війни для продовження російської експансії. Таку думку висловив професор з міжнародної безпеки Пол Міллер у статті "Третя світова війна може початися в Латвії", яку опублікував ресурс Foreign Policy, передає «Є!»

Чотири роки тому я передбачив вторгнення Росії в Україну. Ось мій наступний прогноз, який зараз здасться очевидним багатьом людям: на черзі країни Балтії. Вони стануть одним з перших і найбільших випробувань для новообраного президента Дональда Трампа. Але швидше за все, це не буде явним вторгненням, – зазначає він.

За словами фахівця, у президента Росії Володимира Путіна є чітка мета та військово-політична стратегія, однак не всі реалісти це розуміють.

Деякі стверджують, що він керується раціональними, оборонними цілями: розширення НАТО здається йому загрозою, і Росія реагує відповідно. Захід розширив свою сферу впливу за рахунок Росії, і тепер Росія мстить. Ось чому, за словами Джона Миршаймера, "криза в Україні – це провина Заходу", – підкреслює професор.

Однак, на думку американця це є нонсенсом, оскільки Путін, як і кожна людина, не керується холодними розрахунками та раціональною користю.

Путін вважає, що гегемонія Росії в ближньому зарубіжжі необхідна для безпеки Росії, через свої уявлення про російську державність та історичне призначення. Путін (і, можливо, навіть його внутрішнє коло) не просто є націоналістом. Схоже, Кремлем рухає своєрідна форма російського націоналізму, яка переплітається з релігією, долею та месіанством. У цій інтерпретації Росія є зберігачем православ'я та виконує місію щодо захисту та поширенню віри, – розмірковує автор.

Відтак, він робить висновок, що насправді, раціональна Росія не побачила загрози у розширенні НАТО та Європейського Союзу, тому що ліберальний порядок відкритий і всеосяжний, і він насправді посилив би безпеку і сприяв процвітанню Росії.

Натомість для Путіна та інших росіян, які бачать світ через призму російського релігійного націоналізму, Захід по своїй суті є загрозою через його виродження та глобалізм, зауважує фахівець з міжнародної безпеки.

З цієї точки зору, НАТО не є гарантом ліберального порядку в Європі, а ворожим агентом занепадницького Заходу та основною перешкодою для величі Росії. Тому військово-політична стратегія Путіна вимагає краху НАТО. Зокрема, він повинен зробити безглуздими гарантії взаємної безпеки, передбачені в Статті V, – заявив експерт.

Крім того, науковець стверджує, що Путіну вже вдалося підірвати довіру до НАТО.

Його останні дві мети, Грузія та Україна, які не є членами НАТО, але в 2008 році їх явно та публічно запевнили, що їм нададуть плани дій щодо членства. Росія чітко та публічно виступала проти будь-яких кроків у напрямку членства в НАТО обох країн, а потім приступила до вторгнення. У підсумку виникли спірні території – Південна Осетія, Абхазія та Крим – окуповані російськими військовими. Жодна країна ніколи не вступить в НАТО, будучи частково окупованою Росією, – робить висновок науковець.

Також Міллер додає, що для Путіна зараз склалася найбільш сприятлива міжнародна обстановка з часів закінчення холодної війни для продовження російської експансії – європейську єдність порушено, члени Альянсу ставлять під сумнів цінність пакту про взаємну безпеку, новий американський президент, схоже, прихильно ставиться до Росії та готовий виправдати її безвідповідальну поведінку.

Наступний крок Путіна більш небезпечний, ніж попередні, тому що він, швидше за все, почне просуватися до країн Балтії, які є членами НАТО. Він не стане відправляти через міжнародні кордони великі формування в уніформі російських солдатів, оскільки навіть найобережніші члени НАТО не стануть ігнорувати очевидне вторгнення, – каже публіцист.

Натомість Путін, на думку автора, спробує спровокувати неоднозначну воєнізовану кризу за допомогою спірних маріонеток.

Ймовірно, це відбудеться протягом найближчих двох років. Можливо, російськомовні латиші чи естонці (чверть латишів і естонців є етнічними росіянами) почнуть бунтувати, відстоювати свої права, і стверджувати, що піддаються переслідуванням, просячи "міжнародного захисту". З'явиться підозріло добре озброєний та добре навчений "Народний фронт за звільнення російських прибалтів". Після кількох гучних вбивств і бомбардувань Балтія опиниться на краю громадянської війни. Можуть виникнути невеликі заворушення, – припускає американець.

Крім того Міллер вважає, що опісля Росія буде блокувати всі резолюції Ради Безпеки Організації Об'єднаних Націй, але буде пропонувати свої послуги в ролі миротворця.

Північноатлантична рада збереться на засідання. Польща очолить зусилля щодо застосування Статті V, оголосить про напад Росії на країни Балтії та організовує колективний захист від агресії з боку Росії. Німці та французи будуть люто чинити опір. Всі будуть спостерігати за Сполученими Штатами, щоб зрозуміти, який шлях обере лідер альянсу, – резюмується у статті.
Читайте також: Бойовики облаштували позиції на території ЗСУ
Читайте також: Під НБУ знову мітингують - за «долар по 8»
Читайте також: В Одесі у торговий центр кинули «коктейль Молотова», є постраждалі (фото)