Події
18 листопада 2016
ЗМІ показали службові апартаменти Авакова (відео)
Міністр орендує апартаменти за 8 тисяч на місяць.
news-image

Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков, який стверджував, що живе в готельному номері площею 11 кв. м, у цьому році оселився в будівлі комплексу спеціальних об'єктів МВС з особливим режимом під назвою "Фортеця". Про це йдеться в журналістському розслідуванні програми Схеми, передає «Є!»

Повідомляється, що "Фортеця" - це комплекс спеціальних об'єктів МВС України, розташований на площі 70 га на вул. Вишгородській (у 20 хв. від центру Києва).  

За словами директора департаменту з комунікацій МВС України Артема Шевченка, основне завдання цього комплексу - організація тимчасового проживання співробітників відомства.  

На території комплексу є госпіталь МВС, а також спеціальний адміністративний об'єкт - запасний пункт управління підрозділами міністерства.

Також тут розташовані будинки для тимчасового проживання, де в основному проживають колишні працівники МВС і сім'ї учасників АТО, яким міністерство тимчасово надало житло.  

Частково «Фортеця» і сама заробляє, надаючи будинки в користування, але загалом ця установа неприбуткова.На неї йдуть гроші з державного бюджету.

Минулого року було виділено 1,37 мільйона гривень. Цього року лише за 9 місяців бюджетне фінансування на утримання комплексу збільшилось до 7,63 мільйона гривень.

Водночас заступник керівника комплексу «Фортеця» Сергій Безпалий скаржиться: будинки для тимчасового проживання, які надаються в користування відставним правоохоронцям та родинам бійців АТО, давно потребують ремонту.

Однак не вся територія комплексу запущена. Нещодавно певну його частину обгородили високим парканом, встановили камери спостереження і поставили посилену охорону.   Протягом тижня журналісти програми спостерігали, як із закритої території виїжджає один-єдиний кортеж - міністра МВС Арсена Авакова.

Як повідомив директор департаменту з комунікацій МВС, Аваков витрачає на проживання у "Фортеці" близько 8 тис. грн на місяць.

Журналісти «Схем» кілька разів намагалися підтвердити це у керівництва «Фортеці».

Я вважаю, що оці всі балачки, які... там живе міністр, не живе, – вибачте, ну це смішно просто, – зазначив заступник директора КСО «Фортеця» Сергій Безпалий у коментарі журналістам.

У самому Міністерстві внутрішніх справ результат спостережень журналістів спочатку назвали припущенням.

Ви можете робити будь-які припущення або висновки, або будувати будь-які версії, я даю відповіді на чіткі запитання. Це комплекс, він у сфері управління Міністерства внутрішніх справ, він належить Міністерству внутрішніх справ, він перебуває у віддані й обслуговуванні, і на балансі Міністерства внутрішніх справ, – зазначив голова департаменту комунікації МВС Артем Шевченко.

Але, зрештою, сам Арсен Аваков зізнався, що мешкає на території комплексу спеціальних об’єктів «Фортеця».

Ми маємо оренду в цьому комплексі на законних підставах, – пояснив міністр журналістам.

На запитання, чи сплачує він за оренду приміщення, Аваков відповів:

Так, сплачую. Вам керівник, наскільки я знаю, нашого підрозділу дав коментар. І Ви, будь ласочка, не плутайте журналістику з підгляданням.

Згодом директор департаменту комунікацій МВС таки розказав, скільки витрачає міністр на проживання у цьому чотириповерховому комплексі.

Це залежить від рівня спожитих комунальних послуг, які не є сталими, залежно від кожного місяця, але загалом ця сума перевищує десь вісім тисяч гривень. До дев’яти тисяч гривень, – зазначив Артем Шевченко.

Схоже на те, що міністр внутрішніх справ Арсен Аваков виявив виняткову ощадливість, при тому, що задекларував більше ніж мільйон доходів, він орендує у спецкомплексі МВС 130-метрові апартаменти за 8 тисяч гривень.

Таким чином, він мешкає в огородженій височенним парканом чотириповерховій будівлі, що перебуває на балансі підпорядкованого йому відомства, яка добре охороняється за держкошт його ж підлеглими.