Резонанс
18 листопада 2016
Як «Альфа» звільняла Богданова - з'явилося відео
Ілля Богданов був викрадений в Києві і переправлений до Харкова.
news-image

Служба безпеки України оприлюднила відео спецоперації зі звільнення колишнього співробітника ФСБ Іллі Богданова. Богданов був викрадений в Києві і переправлений до Харкова. Надалі його мали вбити і труп мали переправити в Росію. СБУ запобігла цю операцію і затримала виконавців злочину., передає «Є!» із посиланням на Ліга.

Подробиці операції повідомив на сьогоднішньому брифінгу голова Служби безпеки України Василь Грицак. За його словами, правоохоронці отримали інформацію, що Богданова викрали, незаконно утримують і планують переправити в РФ.

Ми створили потужну групу. Для забезпечення бойової частини був задіяний Центр спецоперацій Альфа, значні наші оперативно-технічні можливості, і відправили групу на Харків, оскільки Богданов знаходився там. Знайшовши місце перебування викрадачів, поблизу кордону було організовано захоплення цієї групи, ми їх називаємо логістами. Це громадяни України, - повідомив Грицак.

За словами глави СБУ, в причетності до організації викрадення підозрюється колишній депутат Харківської облради. На допиті колишній депутат повідомив, що діяв в інтересах Росії.

Грицак зазначив, що слідство володіє платіжками в доларах і російських рублях.

924 долара сплачено. У нас є ця квитанція. Довірена особа цього депутата отримала ці гроші за сам факт викрадення, - сказав він.

Грицак зазначив, що плата здійснювалася за кожен крок - за викрадення, за доставку до кордону, за транспортування з однієї точки в іншу.

Він зазначив, що колишній депутат Харківської облради був завербований не на одну операцію з Богдановим. В цілому було поставлено завдання створити бойові групи для використання в Україні в різного роду операціях.

Він, будучи ідейним прихильником російського світу, погодився на цю роботу, створив таку групу, - сказав глава СБУ. Кого саме ще планувалося викрасти, Грицак не уточнив.

Всього у справі про викрадення Богданова затримані троє громадян України - екс-депутат і ще двоє виконавців.

Ілля Богданов був кадровим офіцером ФСБ, а в 2014 році перейшов на бік України. Воював в зоні проведення АТО в підрозділах Правого сектора. Разом з кіборгами колишній офіцер ФСБ захищав Донецький аеропорт від терористів. У березні 2015 року Богданов отримав українське громадянство.

Сам Богданов ще в 2015 році повідомляв в інтерв'ю, що російські спецслужби тричі намагалися організувати операції з його знищення. У жовтні 2015 року Київський районний суд Харкова засудив до 8,5 років позбавлення волі члена терористичної організації Оплот за підготовку вбивства Богданова.