Економіка та бізнес
20 листопада 2016
Топ-5 афер із банківськими картками та як захистити свої гроші
В теперішній час шахраї придумали безліч способів, як виманювати гроші з наших електронних гаманців.
news-image

З тих пір, як українці стали активно користуватися пластиковими банківськими картками, шахраї придумали безліч способів, як вивуджувати гроші з електронних гаманців.

Про найпоширеніші афери читайте нижче, інформує «Є!» з посиланням на Vgorode.ua.

Заблокована "сімка"
Якщо у вас є оголошення на ОLХ, то можна не раз отримати такого роду повідомлення: "Зацікавив ваш товар. Залиште номер телефону і карти. Оплата 100%". Сам покупець на ОLХ нічого не продає, а ім'я у нього, як правило, таке: "покупець-3HhoOQ".

Якщо ви повідомите свій телефон і номер карти, то, отримавши дані, шахрай телефонує на ваш номер з трьох різних номерів, відразу збиває дзвінок, домагаючись, щоб ви передзвонили, а потім поповнює ваш рахунок. Відразу після цього він звертається в сервісний центр мобільного оператора, представляється власником вашого номера і просить зробити дублікат сім-карти. Щоб встановити, чи дійсно він є власником, співробітники сервісного центру задають питання: коли поповнювався рахунок і з яких (на які) останні номери надходили дзвінки. Відповіді шахраєві відомі, він отримує сім-карту жертви, а її номер блокують. Ось і відкритий доступ до електронного банкінгу!

На жаль, шахраї не гребують будь-якими способами добути номер карти і телефон жертви. Наприклад, беруть ці дані з оголошень про збір коштів для хворих дітей: в Запоріжжі помер чотирирічний хлопчик, якому збирали кошти на лікування від раку. У жовтні шахраї вкрали з карт його мами близько 25 тисяч гривень саме шляхом перевипуску сім-карти.

Зараз банки ведуть переговори з мобільними операторами про те, щоб ускладнити процедуру перевипуску сім-карти і створити спільні процедури щодо попередження шахрайства. А поки потрібно дотримуватися запобіжних заходів самостійно.

Порада: якщо хтось поповнив ваш рахунок з невідомого номера, негайно заблокуйте свої карти, прив'язані до цього телефону. А потім зателефонуйте до сервісного центру мобільного оператора.

Зняття готівки в банкоматі без карти

Ось як намагалися обдурити на ОLХ блогера Дениса: "Подзвонив чоловік, погодився купити автокрісло. Домовилися відправити через" Нову Пошту ". Пізніше він передзвонив, сказав, що дорого, так як потрібно платити і за пересилку товару і за зворотний пересилання грошей. Пропонував оплатити на карту банку. Цікавився даними моїх карт: номер, термін дії. Коли я відмовився називати дані - повісив трубку ", - розповів Денис.

В даному випадку шахрай, ймовірно, хотів скористатися банківською послугою зняття готівки в банкоматі без карти. Аферист просить у жертви номер карти, йде до банкомату, запитує зняття готівки без карти, вказує телефон жертви, щоб банк надіслав пароль. Жертва отримує смс з банку на свій телефон, шахрай телефонує жертві і каже, що для підтвердження відправки грошей потрібен пароль, який щойно прийшов в смс. Довірливий продавець повідомляє зміст смс, і аферист тут же знімає гроші.

Порада: ніколи і нікому не передавайте паролі, надіслані банком. Навіть в самій смс-ке про це завжди сказано.

Треба насторожитися, якщо: покупець не цікавиться подробицями про товар, відразу просить номер карти і телефону.

"Ви виграли приз"
Найпоширеніший вид електронного шахрайства - смс-повідомлення з інформацією про виграш і проханням "внести плату за витрати з доставки призу".

Деяких жертв такого "розлучення" не бентежить той факт, що вони нібито виграли в акціях, в яких навіть не брали участі. Така історія сталася з пенсіонером з Харкова (про це розповіли в службі безпеки одного з банків, куди потім звернувся чоловік).

Чоловік отримав смс про те, що він виграв автомобіль, а всі подробиці можна дізнатися на сайті автосалону, на який було посилання в смс. На прохання пенсіонера його онук відкрив сайт і прочитав, що для отримання авто потрібно перевести сім тисяч гривень на рахунок салону, нібито для "реєстрації автомобіля".

Перебуваючи в ейфорії, чоловік перевів гроші на вказаний рахунок. Коли ніхто з ним не зв'язався для вручення призу, він звернувся в поліцію. Виявилося, сайт - це точна копія справжнього сайту одного з харківських автосалонів. Зробити копію будь-якого сайту шахраям не складе труднощів, поки знаходяться ті, хто вірять в "фарт по смс".

Повернути перекладені гроші було неможливо - адже він перевів їх сам, за власним бажанням.

Порада: ігноруйте подібні повідомлення. Безкоштовний сир, та ще звалився несподівано і без всяких зусиль з вашого боку (типу покупки лотерейного квитка) - це явно щось неїстівне.

Обман при покупці-продажу в інтернеті
Це найпростіший вид обману, пов'язаний з банківськими картами опосередковано: оскільки безліч операцій купівлі-продажу відбувається дистанційно, через оплату "пластиком", тобто і нечистоплотні люди, які беруть передоплату, але не постачають товар.

"В одному з оголошень на сайті ОLX було зазначено, що продавець знаходиться в Одесі. Я написала, що хочу придбати товар, і швидко отримала відповідь з номером карти. Переклала гроші через Приват24, три дня чекала смс-ки з номером декларації, написала продавцеві , але виявилося, що він заблокував мене. Тоді я відправила в адміністрацію сайту знімок повідомлення про оплату, і його сторінку заблокували. у той момент мені здавалося, що це все, що я можу зробити. але потім ввела в пошуковик номер телефону шахрая і виявила його сторінку у ВКонтакте. Виявилося, йому всього 15 років, він школяр з Кривого Рогу. В "друзях" на прізвище знайшла його мати, вивчила інформацію. Подзвонила хлопцю, пояснила, що знаю про нього все, і зажадала повернути гроші. В той же вечір на мою карту надійшло 250 гривень, а його сторінка в соціальній мережі була видалена. Я написала заяву в поліцію, але відповіді, на жаль, не отримала".

Порада: користуйтеся післяплатою, нехай переплатите, зате будете з покупкою.

"Ваша карта заблокована"
Ще один популярний вид шахрайства: смс-повідомлення інформує про те, що ваша карта заблокована. Там же, в смс, вказані номери телефонів, куди можна зателефонувати і дізнатися всі подробиці.

Довірливі люди дзвонять за цими телефонами, там сидять шахраї, що представляються співробітниками банку, і в ході розмови злочинці з'ясовують всю інформацію про карту, аж до пін-коду.

Порада: порівняйте номер банку, вказаний на вашій банківській картці, з тими, які прийшли в смс. Якщо номери не збігаються, значить, це смс від аферистів. Щоб упевнитися в цьому, зателефонуйте в банк за номерами, вказаними на карті.

Як захистити гроші на банківській картці

Радить заступник начальника служби безпеки ПриватБанку Михайло Фролов: "Часто шахраї телефонують, представляючись співробітниками банку, і просять назвати секретні дані, аргументуючи таку необхідність" збоєм програми ". Пам'ятайте, що співробітник банку ніколи не буде дзвонити, щоб уточнити особисті дані. Ніколи не повідомляйте по телефону номер карти, її термін дії, і вже тим більше - пін-код, або CVV-код (три цифри на зворотній стороні картки). Ніколи не давайте свою карту в руки стороннім. Якщо даєте карту в магазині або ресторані, щоб розплатитися, не відпускайте її з поля зору: офіціант або продавець можуть непомітно сфотографувати своїм телефоном обидві сторони вашої карти і отримати всю необхідну інформацію. Не залишайте в інтернеті номер телефону, пов'язаний з картою. В ідеалі потрібно мати окремий телефон для здійснення операцій по карті, який будете знати тільки ви".