Політика
24 листопада 2016
Рабинович закликав європейців припинити співпрацю з міністром культури Нищуком
Нардеп закликав європейські держави офіційно відреагувати на заяву міністра культури.
news-image

Народний депутат, голова підкомітету Верховної Ради України з прав людини та лідер партії "За життя" Вадим Рабинович опублікував відкрите звернення до керівників європейських інституцій Дональда Туска, Жан-Клода Юнкера, Мартіна Шульца, а також до керівників дипломатичних представництв країн Євросоюзу в Києві з приводу резонансної заяви міністра культури України Євгена Нищука, передає «Є!» з посиланням на NewsNetwork.

Як відомо, в прямому ефірі на телеканалі ICTV пан Ніщук заявив про відсутність "української генетики" у жителів південної, центральної та східної частини України, назвавши їх "завезеними людьми", що викликало справжню бурю в українському суспільстві.

Пізніше міністр заявив, що "його неправильно зрозуміли".

Вадим Рабинович розцінив заяви Нищука як образу повноправних громадян України і спробу охарактеризувати їх як громадян "другого сорту", "недолюдей" і охарактеризував таку риторику як "людиноненависницьку, фашистську і таку, що розпалює міжнаціональну ворожнечу".

У зв'язку з цим Вадим Рабинович закликав керівників євроінституцій і дипломатів припинити всі офіційні відносини з Міністерством культури і його керівником, а також виключити участь Нищука в будь-яких європейських заходах як на території України, так і на території країн об'єднаної Європи.

Депутат також закликав європейські держави офіційно відреагувати на заяву міністра культури на рівні керівництва України.

Наводимо відкрите звернення Вадима Рабиновича до керівників євроінституцій і дипломатів без скорочень і правок.

Президентові Євросоюзу п. Дональду Туску,

Голові Єврокомісії  п. Жан-Клоду Юнкеру,

Президентові Європарламенту п. Мартіну Шульцу,

керівникам дипломатичних представництв

держав Євросоюзу в Україні

 

ВІДКРИТЕ ЗВЕРНЕННЯ

народного депутата України, голови підкомітету Верховної Ради України з прав людини

Вадима Рабіновича

 

Вимушений звернути вашу увагу, високоповажні дипломати, на доволі резонансну заяву, що прозвучала у прямому ефірі телеканала ICTV 22 листопада 2016 року з вуст міністра культури України Євгена Ніщука.

Він стверджував, що у містах та селищах півдня, центру та сходу України проживають «завезені люди» з «відсутньою українською генетикою», зокрема, маючи на увазі та називаючи «схід та південь України», Донбас, а також міста Запоріжжя, Черкаси тощо.

По суті, кваліфікація повноважних громадян України - мешканців означених населених пунктів та територій країни – озвучена міністром українського Уряду як громадян «другого сорту», «недочоловіків» і є за своєю суттю людиноненависницькою, фашистською та такою, що розпалює міжнаціональну ворожнечу.

Звертаю вашу увагу, що вперше за всі роки Незалежності України з вуст урядовця, повноважної особи вищого щабелю української влади прозвучали  подібні людиноненависницькі визначення, що викликали чималий негативний резонанс та широке обурювання у суспільстві. Прикро, що такого роду заява звучить  у країні, що задекларувала напрямок свого руху до демократичних принципів об’єднаної Європи та пріоритета прав людини, з вуст міністра культури, який за своїми прямими повноваженнями має сприяти взаєморозумінню та міжнаціональному діалогу в країні

Я звертаюсь до керівників усіх головних європейських інституцій, я звертаюсь до голів дипломатичних відомств в Україні: вимагаю припинити будь-які контакти на офіційному рівні з керівником Міністерства культури України паном Ніщуком, а також заборони участі для нього у будь-яких офіційних заходів європейських інституцій, що відбуваються не тільки на території України, а й безпосередньо у країнах об’єднаної Європи. Я також вимагаю реакції урядів країн об’єднаної Європи на людиноненависницьке висловлювання члена українського уряду на дипломатичному рівні на адресу керівництва української держави.

Запевнюю вас у своїй повазі та відданості пріоритетам прав людини та важливості демократії у суспільстві на засадах рівності та толерантності.

Читайте також: ФСБ оприлюднило відео затримання військового, якого звинувачують у шпигунстві на користь України
Читайте також: Безвіз для України та Грузії знову можуть відкласти
Читайте також: Бойовик «ДНР» приїхав оформляти пенсію в Україну - Аброськин