Світ
25 листопада 2016
«Представницький центр ДНР» в Чехії. Історія триває
Представництво так званої «Донецької народної республіки» в чеському місті Острава має намір й надалі працювати.
news-image

Відкриття «Представницького центру ДНР» відбулося в місті Острава 1 вересня цього року, передає «Є!» із посиланням на Радіо Прага.

Для штаб-квартири було вибрано приміщення в одному з історичних будівель в центрі міста.

На сьогоднішній день в цьому місці ніякого представництва «ДНР» вже немає. Однак свого існування ця організація не припинила, а лише перемістилася далі від центру в будівлю торгового центру в районі Остарава-Забржег.

Поспілкуватися в новому офісі з Нелою Лисковою намірилися журналісти «Чеського Радіо Острава», але спроба виявилася неуспішною. Двері штаб-квартири виявилися наглухо закритими, хоча час було робочим.

Відкриття представництва «Донецької народної республіки», яка не була визнана ані Чехією, ані будь-якою іншою державою в світі викликало негативну реакцію чеського Міністерства закордонних справ.

Заступник директора прес-відділення зовнішньополітичного відомства Ірена Валентова у вересні 2016 спеціально для «Радіо Прага» озвучила точку зору МЗС:

У самопроголошеній Донецької республіки не може бути в Чеській Республіці ніякої дипломатичної місії або консульського відділення. Цей суб'єкт не визнаний існуючою державою, і Чеська Республіка його в якості держави не визнає. У нас немає з нею дипломатичних відносин. Те, що деякі називають представництвом, або представницьким центром «Донецької народної республіки», є громадянським об'єднанням, зареєстрованим Крайовим судом Острави. Ми його не вважаємо ні дипломатичною місією, ні консульством. МЗС Чехії з цим об'єднанням, контактів не має і надалі мати не збирається.

Міністерство закордонних справ Чехії відправило пані Лисковій лист, в якому вимагає негайно припинити використання рангу «почесний консул» і припинити діяльність так званого "Представницького центру ДНР".

Суд закликав згадуваний центр змінити свою назву.

Я не бачу причин, які змушують Міністерство закордонних справ звертатися до мене з такою вимогою. Всі документи, які були надані в момент заснування товариства, представницького центру «ДНР» були легітимними і в повному порядку. Суд не знайшов у них будь-яких помилок, - заявила журналісту «Чеського Радіо Острава» Міхалу Полашеку телефоном Нела Лискова, яка, за її словами, знаходиться нині в Донецьку.
Ми звернулися до суду, щоб він закликав об'єднання припинити свою діяльність. Наскільки нам відомо, саме це й сталося. Якщо виявиться, що робота триває, то ми через суд будемо домагатися його анулювання, - підкреслила Ірена Валентова, заступник директора прес-відділення МЗС Чехії.

Остравський суд в даний час розглядає документи організації «Представництво ДНР» в зв'язку з переселенням не тільки його офісу, але також і зміною офіційного адреси штаб-квартири. Далі суддя розгляне і вимогу про припинення діяльності.

Засновник центру «ДНР» Нела Лискова по телефону заявила, що має намір протидіяти закриттю, звернувшись до юристів.

Читайте також: «Мрії збуваються» - у Києві відбудеться найжіночніший фестиваль
Читайте також: Лондонський Хатіко: пес чекав госпіталізованого господаря біля дверей лікарні (фото)
Читайте також: Три принципових українських «ні» під час саміту Україна-ЄС