Україна
26 листопада 2016
СБУ оприлюднила документи КДБ щодо репресій проти українців, які чинили опір винищенню Голодомором
Розстріл або 10 років ув’язнення у виправно-трудових таборах за спробу повернути відібране у селян («усуспільнене») майно.
news-image

Центр досліджень визвольного руху (ЦДВР) спільно з Архівом СБУ оприлюднили документи КДБ стосовно репресій проти людей, які чинили опір винищенню Голодомором у 1932-33 роках.

Як повідомили у прес-центрі ЦДВР, переглянути документи можна на Електронному архіві визвольного руху.

Документи, що зберігаються в Галузевому державному архіві СБУ, є важливим історичним джерелом для вивчення Голодомору 1932-1933 рр. в Україні, інформує «Є!» з посиланням на УНІАН.

Протягом радянської доби вони залишалися недосяжним для науковців і громадськості. Як наголосив директор Архіву СБУ Андрій Когут, нині проводиться безперервний пошук, систематизація, розсекречення й оприлюднення документів, що висвітлюють цю трагічну сторінку української історії. Нагадується, що 7 серпня 1932 р. Центральний виконавчий комітет і Рада народних комісарів СРСР прийняли постанову «Про охорону майна державних підприємств, колгоспів і кооперації та зміцнення громадської (соціалістичної) власності». Вона «захищала» відібране у селян («усуспільнене») майно від спроб повернути його і передбачала суворі покарання – розстріл або 10 років ув’язнення у виправно-трудових таборах.

Постанова залишилася у народній пам’яті як «закон про п’ять колосків» – її активно використовували в ході хлібозаготівельних кампаній.

Понад 21 тис. архівних кримінальних справ стосуються репресій, вчинених у 1932-1933 роках проти людей, які намагалися чинити опір чи говорити правду про Голодомор. Колекція оприлюднених документів складається з показових документів, що містяться в кримінальних справах, здебільшого це машинописні обвинувальні висновки.

Фігурантів зазначених справ обвинувачено в опорі вивезенню хліба, його приховуванні чи крадіжці, «контрреволюційній» агітації проти колективізації, надмірного оподаткування й хлібозаготівлі, вчиненні терористичних актів проти представників радянської влади й активістів.

Нагадаємо, минулого року Е-архів публікував колекцію документів про те, як під час Голодомору з України масово вивозили продукти. Відкритий у березні 2013 року Електронний архів визвольного руху avr.org.ua є спільним проектом Центру досліджень визвольного руху, Львівського національного університету імені Івана Франка та Національного музею «Тюрма на Лонцького». Сьогодні в Е-архіві доступні копії 23 тис. 839 документів.