Світ
27 листопада 2016
Тука: Повернення Криму в найближчі 3-5 років неможливо
Заступник міністра у справах окупованих територій пов'язав майбутню деокупацію півострова з внутрішніми процесами в РФ.
news-image

Повернення окупованого Росією Криму до складу України в найближчі 3-5 років неможливо. Таку думку висловив в ефірі телеканалу 112 заступник міністра у справах окупованих територій Георгій Тука, передає «Є!».

Я вважаю неможливим повернення Криму в найближчі 3-5 років. Поясню, чому. Особисто моя точка зору полягає в тому, що Крим повернеться до складу України тоді, коли в Росії від економічної кризи почнуться в черговий раз відцентрові сили. Зараз це може здаватися маренням і фантастикою, але можна подивитися стрічки новин середини 90-х років, яким чином розвивалися події і в Калінінграді, і в Татарстані ... потім вибухнула Чечня. Ми все це бачили на власні очі , - пояснив він.

Тука додав, що подібні події в РФ можуть повторитися. 

Якщо світова спільнота не зменшить тиск на Росію, ми все це будемо спостерігати в найближчі 5-10 років, - переконаний він.

Нагадаємо, Росія окупувала Автономну Республіку Крим в березні 2014 року в результаті проведення "референдуму", невизнаного ні Україна, ні світова спільнота. У тому числі "кримський референдум" не визнає і ООН.

Після встановлення контролю над Кримом російської окупаційної владою на півострові погіршилася ситуація з правами людини, що констатують не тільки українські омбудсмени, але також міжнародні організації, в тому числі ПАРЄ.

Один з російських терористів Ігор Гиркин, який брав участь у збройному захопленні півострова і ряду міст Донбасу, пізніше зізнався, що депутатів місцевого парламенту бойовики силою зганяли голосувати за відділення від України.