Політика
28 листопада 2016
Янукович як «інструмент» Порошенко проти Льовочкіна і Фірташа
Порошенко вкрай необхідно вивести з політичної гри декількох ключових важкоатлетів режиму Януковича, оскільки інакше йому буде складно утримати владу в 2017 році.
news-image

Протягом останніх днів появу екс-президента Україна Віктора Януковича у прямому ефірі у зв'язку з судом по справі про розстріл захисників Майдану 20 лютого викликало масу питань щодо обґрунтованості цього кроку з боку влади. Однак, 28 листопада пазли почали складатися в цілком логічне пояснення, передає «Є!», посилаючись на Хвилю.

Сьогодні Віктор Янукович заявив вголос те, що проглядалося аналітиками ще в часи Майдану ( зокрема, я про це говорив ще 2 грудня 2013 року) і відразу після нього — особливої ролі групи Сергія Льовочкіна і Дмитра Фірташа в розгойдування ситуації на Майдані.

Зокрема, Віктор Янукович визнав наявність конфлікту, а, отже, наявність мотивів, який спонукав групу Фірташа-Льовочкіна до протистояння з Сім'єю.

«Ми знали, що всередині, наприклад, фракції Партії регіонів працювала опозиція і депутати, які залежали від деяких олігархів, вони почали схилятися в бік опозиції. Це було не раз, не два – за останній тиждень їхня позиція була такою: як скаже господар», – розповів колишній президент України.

Дуже важливо, що Янукович зробив особливий акцент на «величезній групі» всередині фракції ПР, яку очолював Сергій Тігіпко.

«І він мені відверто говорив: я з вами згоден, Віктор Федорович, але мене схиляє пан Фірташ. І поруч з ним пан Льовочкін, який також грав у свої ігри. І врешті-решт вони зруйнували коаліцію і врешті-решт вони фактично зруйнували стабільність в країні», – дослівно сказав Віктор Федорович.

Тепер потрібно просто тягнути за ниточки, щоб по ходу відповісти на ряд ключових питань щодо всієї ситуації з Майданом, які хвилювали багатьох аналітиків і політиків все постмайданне час:

Де в цій схемі був Валерій Хорошковський? Були присутні він взагалі? А як з цією групою був пов'язаний Валентин Наливайченко, який виявився у Верховній Раді у 2012 році у фракції Удару?

Чи є взаємозв'язок, що Валентин Наливайченко очолював СБУ при президентові Вікторі Ющенку, а Валерій Хорошковський був його заступником, а пізніше Валерій Хорошковський став головою СБУ, а Валентин Наливайченко увійшов в УДАР?

Випадково виявилося, що Дмитро Ярош став помічником народного депутата Валентина Наливайченка в 2012 році? Випадково чи Наливайченко опинився в тренирочных таборах «Тризуба» в 2012 році, де був Дмитро Ярош? Випадково Валентин Наливайченко після перемоги Майдану очолив СБУ? Хто лобіював його призначення на цю посаду?

Яка була роль Віталія Кличка в цій грі. Чи Правда, що його готувала на президентство група Ф-Л договорняк з росіянами і Німеччиною? Чи Правда, що Кличко в червні 2013 року зустрічався з Путіним? Якщо виявиться, що це правда, то це підтверджує ту логіку про розподіл сфер впливу щодо України між Росією, Німеччиною і США (я її озвучував тут в 2014 році), в яку нас можуть повернути вже в 2017 році.

Чи Правда, що нам готували на президентські вибори 2015 року схему 2009 року, коли два основних кандидати були зав'язані на Росію? Тільки замість Юлії Тимошенко і Віктора Януковича в гонці були б Кличко і Янукович? До речі, в цій логіці конфлікт між Фірташем і Льовочкіним з цілком раціональний. Втім це тільки напрошується висновок:)) Більш важливе інше питання-виведення, якщо правда, що Льовочкін і Фірташ розпочали заколот проти Януковича, то чи був цей заколот узгоджений з Росією і особисто Путіним, враховуючи залежність цієї групи від лояльності Кремля? Якщо піти далі, була гра на різке педалювання євроінтеграції в 2013 році, за яку відповідав Льовочкін частиною великої гри Путіна, щоб створити в Україні ситуацію керованої дестабілізації, або ж це була самостійна гра олігархічної групи, чиї лідери усвідомлювали, що Янукович зіллє їх перед президентськими виборами 2015 року? Коли Фірташ і Льовочкін відмовилися від ставки на Кличка в якості президента України і чому?

Як ви розумієте, розкручування цих питань здатне дати відповідь ЩОДО ТОГО, КОЛИ РОСІЯ ПОЧАЛА РЕАЛЬНО АГРЕСІЮ ПРОТИ УКРАЇНИ. Відповіді на ці запитання здатні розкрити тіньову картину української та світової політики, яка далека від тих кольорових ілюзій про те, що неорганізовані маси піднімаються і в єдиному пориві скидають ненависний режим заради світлого майбутнього.

Блогер Сергій Щербина зазначив ще один важливий момент на своїй сторінці в Facebook. Наведу його пост цілком:

Найцікавіше, що, виходячи з показань Януковича, на суді у Відні Фірташ правду казав. А звідси вже можна робити висновки і про подальші події, зокрема, «Віденської зустрічі».

Нагадаю, про 20-го лютого 2014 року Дмитро Васильович говорив наступне:

«...я прилетів в 15-16 (годин) і поїхав за місто. Туди приїхав Тігіпко, інші народні депутати від «Партії регіонів», і Тігіпко розповів мені, що сталося за той день, коли мене не було в країні. Що опозиція слабка, що вони не знають, чого хочуть, вони не зібрані. І небезпечно, що зараз європейські міністри закордонних справ можуть виїхати. І тут я подзвонив Кличко, сказав: Віталік, збери Яценюка і «Свободу» Тягнибока, не можна, щоб міністри закордонних справ поїхали. Кличко сказав: добре. Потім приїхав до мене ввечері і ми детально поговорили. Потім я набрав Клюєва і сказав, що треба ще організувати зустріч міністрів закордонних справ трьох країн, опозиції і Тігіпко...По суті, ми виробили план, написали папір для підпису Януковичу. Ми з ним зустрілися в три-чотири (години) ночі, і це було рішення без крові і без перевороту. Янукович на все погодився».

Як ми пам'ятаємо, в цих угодах запаковувалися федералізація України, проведення дострокових виборів у грудні 2014 року.

Тепер повернемося до того, кому вигідна цілодобова демонстрація одкровень Віктора Януковича на ключових загальнонаціональних телеканалах України. Якщо Януковича показують, значить, це вигідно Петра Порошенка і його колегам по правлячій коаліції, які мають вплив на ключові медіа країни. Значить, потрібно зрозуміти в чому ця вигода.

На поверхні вигод проглядається кілька.

По-перше, влада показує, що розстріл Майдану не забутий і справу проти Януковича і його команди триває.
По-друге, поява Януковича нагадує яка влада була раніше і включає ідентифікаційні фактори. Майданівське частина переконується, що жертви були не даремно, але при цьому включається такий же мобилизирующийся ефект для ватников на сході України. Спілкування зі знайомими на сході України, показує, що воскресіння Віктора Федоровича справляє мобілізуючий ефект для ватников на сході України, які радіють при вигляді разговорившегося «Баті». І «Батя» не випадково постійно апелює до жителів Донбасу, очевидно, сподіваючись зіграти ще якусь роль в якості фігури, якщо не українською, то «донбаської політиці».

Однак, як мені здається, витягування Віктора Януковича з нафталіну цілком логічно, якщо Порошенко вирішив прибрати Сергія Льовочкіна з великої політики. Янукович на камери дає показові свідчення, які далі можуть бути викриті в кримінальні справи проти Льовочкіна і Фірташа. Ніяких інших пояснень цього перфомансу я не бачу, оскільки у всіх інших сенсах він шкідливий і небезпечний.

Які аргументи?

Поки Льовочкін буде барражировать в тилу, Петро Порошенко завжди буде чекати удару з боку розумного і спритного регіонала, який вміє грати відразу на декількох майданчиках. Союз Льовочкіна з Тимошенко потенційно дуже небезпечний для Порошенка в умовах, коли рейтинг президента падає разом з рейтингом його політичної сили. Є кілька факторів, що показують що закляті вороги пішли на зближення в умовах загальної кризової порядку. Наприклад, поява Валентина Наливайченка в оточенні Юлії Тимошенко (правда швидкоплинний). Захист Тимошенко телеканалу «Інтер», як і поява її в його сітці. Синхронні заяви Оппоблока і «Батьківщини» по ключовим темам (тарифи, дострокові перевибори, підвищення мінімальних зарплат і пенсій, а потім критика «популистичного підвищення мінімальних зарплат»). Все це очевидні ознаки формування ситуативного альянсу за інтересами.

Не потрібно також списувати з рахунків і Дмитра Фірташа, який чекає рішення суду в Австрії, який може екстрадувати його в США. Поява інформації про причетність Фірташа до провокацій на Майдані, також може бути ще одним непрямим аргументом для австрійської Феміди. Або для появи кримінальної справи в Україні.

Порошенко вкрай необхідно вивести з політичної гри декількох ключових важкоатлетів режиму Януковича, оскільки інакше йому буде складно утримати владу в 2017 році.

Сергій Льовочкін напевно розуміє наслідки зізнань Януковича, тому відразу після них поспішив заявити, що вина за побиття людей у ніч на 30 листопада 2013 року лежить на побіжному екс-глави МВС Віталія Захарченка та «інших осіб, які в 2013 році використовували всі можливості тодішньої репресивної машини». З його боку така лінія захисту розумна.

У будь-якому випадку, поява Януковича в українському дискурсі є доказ того, що в українських верхах починається новий виток боротьби за владу. Нестійкий олігархічний консенсус після Майдану, який дозволив Петру Порошенку стати президентом практично розвалився, оскільки змінились внутрішні і зовнішні умови, які дозволяли зберігати хиткий баланс сил. Крайній недолік ресурсів, невдоволення народу своїм становищем, збільшення тиску з боку зовнішніх партнерів змушують шукати нові альянси. Мотивації ключових олігархічних груп я розписував в тексті «Олігархи проти Порошенка: рушійні сили фінального кризи Другої Української Республіки» минулої осені, де зазначена логіка кризи. Вона залишилася незмінною і поглиблюється. Олігархи виходять на стежку черговий війни і бурмотіння Януковича виступає в якості однієї з валькірій.